Izvor: RTS, 01.Feb.2023, 17:53

Navaljni: Prebačen sam u strogu samicu, bez prava na posete

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se nalazi u pritvoru, saopštio je da je premešten u strogu samicu, i da će mu u narednih šest meseci biti zabranjeno da ima posetioce.
Aleksej Navaljni je jedan od malobrojnih opozicionara u Rusiji, koji je podršku javnosti stekao tako što je istragama utvrdio da su se pojedini političari na vlasti obogatili na račun države, navodi Rojters.

"U poslednjih osam meseci nisam imao nijednu posetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a juče mi je rečeno da ću biti prebačen u samicu na maksimalni mogući rok od šest meseci", objavljeno je na Tviter profilu Navaljnog koji uređuju njegovi saradnici.
"Tamo nisu dozvoljene nikakve posete. To znači više od godinu dana bez posete za mene. Čak i manijaci i serijske ubice koji služe doživotnu kaznu imaju pravo na posetu, samo ja nemam'', navodi se u objavi.
Navaljni je pritvoren u kaznenoj koloniji sa maksimalnim obezbeđenjem u Melehovu, oko 250 kilometara udaljenosti od Moskve.
Njegove pristalice navode da mu se zdravlje značajno pogoršalo nakon što je desetak puta prebačen u samicu.
Aleksej Navaljni je uhapšen pre dve godine, nakon povratka u Rusiju iz Nemačke gde je lečen od trovanja nervnim toksinom iz sovjetskog perioda. Oko 500 medicinskih radnika je prošlog meseca poslalo otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem su tražili da se Navaljnom omoguće lekarske posete.
List Insajder koji se objavljuje van Rusije preneo je reči advokata Navaljnog Vadima Kobzeva koji tvrdi da je njegov klijent izgubio sedam kilograma u zatvoru i da ima bolove u stomaku zbog "ogromnih doza" antibiotika.
Kako navodi Rojters, bivši advokat, a sada opozicioni aktivista Navaljni osuđen je na kombinovanu kaznu od 11 i po godina zatvora na osnovu dve različite optužbe za prevaru, za koje on kaže da su izmišljene kako bi ga ućutkali, a njegova antikorupcijska nevladina organizacija je zabranjena kao ekstremistička.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Navaljni premešten u samicu

Izvor: B92, 01.Feb.2023

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se nalazi u pritvoru, saopštio je da je premešten u strogu samicu...U samici će mu u narednih šest meseci biti zabranjeno da ima posetioce...Navaljni je jedan od malobrojnih opozicionara u Rusiji, koji je podršku javnosti stekao tako što je istragama utvrdio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.