Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje u Madridu

Madrid -- Marokanac Jusuf Belhadž, zvani Avganistanac, negirao je umešanost u napade od 11. marta 2004. u Madridu.

Tada je poginula 191 osoba, a 2.000 je ranjeno. On je pred sudom u Madridu negirao i povezanost s terorističkom mrežom Al-Kaida. Drugog dana suđenja za te napade, Belhadž je negativno odgovorio na pitanje svog branioca da li je imao bilo kakve veze sa događajima od 11. marta.

On je takođe negirao da je on "Abu Dudžanah Avganistanac", portparol Al-Kaide >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Evropi koji je na video snimku preuzeo odgovornost za te napade kao što se navodi u optužnici. Taj snimak je otkriven 13. marta 2004. u blizini velike džamije u Madridu.

Belhadž (30) koji je uhapšen u Belgiji, negirao je i da je pripadnik ćelije Al-Kaide u Maroku koja je umešana u napade na vozove u Madridu.

On je ranije pružio uveravanja da "osuđuje napade i svaku vrstu nasilja", navodeći da je "normalan musliman", a ne radikalni islamista.

Belhadž je jedan od sedmorice optuženih za napade u Madridu. Prema optužnici, on je u Madrid došao u oktobru 2003. da bi islamističkoj ćeliji saopštio datum napada, a zatim i u februaru 2004. neposredno pred izvršenje napada kako bi dao konačne instrukcije.

On je optužen za podstrekivanje terorističkih ubistava 191 osobe, za 1.824 pokušaja ubistva i rukovođenje terorističkim poduhvatom, a za ta dela bi mogao teorijski da dobije 38.656 godina, odnosno maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Suđenje grupi od 29 optuženih za napade u Madridu počelo je juče i očekuje se da će trajati do jula, kada će se tročlano sudsko veće povući da bi razmotrilo dokaze. Presude se ne očekuju pre oktobra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.