Narodna diplomatija umesto politike

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2011, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna diplomatija umesto politike

11.02.2011. -

Po anketiranjima, do tričetvrtine stanovnika Gruzije želi da obnovi dobrosusedske odnose sa Rusijom i mirni dijalog na Kavkazu. Ipak gruzijske vlasti to uporno ne primećuju, izjavio je poznati gruzijski politikolog Arčil Čhoidze na zasedanju okruglog stola Nova agresija Saakašvilija, i Rusija u bici za novi Kavkaz.

Gruzijski eksperti, nezavisni od zvanične politike Tbilisija, tvrde da je gruzijsko društvo mnogo zabrinutije za uspostavljanje konstruktinvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << odnosa sa Rusijom nego obnovom teritorijalnog integriteta zemlje. Šta više, u samoj Gruziji sve češće se čuje mišeljnje da će orijentacija Tbilisija isključivo na NATO dovesti zemlju u ćorsokak. A kultivisanje nacionalističkih raspoloženja može da provocira pokušaje izlaska drugih naroda koji žive na teritoriji Gruzije iz njenog sastava. Predstavnici društvenih organizacija Rusije, Gruzije, Abhazije i Južne Osetije pozivaju da se razvija institucija narodne diplomatije, da se uspostavljaju veze između svih konstruktivnih snaga.

Postojeći složeni problemi treba otvoreno da se razmatraju na svim nivoima društva, ubeđen je politikolog Arčil Čhoidze.

Kada bi se narodna diplomatija uključivala u situaciju u regionu, mi bismo mogli da izbegnemo mešanje tuđih snaga i bratoubilačke sukobe. Danas većina političara u Gruziji za raspirivanje konflikata krivi Ruse i Osetine. A Osetini optužuju Gruziju. Moji istomišljenici su kategorički protiv takvih razmatranja. Glavno je pitanje: kome je bio koristan rat 2008? Do početka konflikta SAD su imale ozbiljne probleme u Srbiji, Iraku, Avganistanu. U tom kontekstu SAD je bilo povoljno da uvuku rusiju u konflikt. I Rusija, koja nije vodila agresivna dejstva, nije bombardovala civilne subjekte u Gruziji, postala je inicijator rata u očima Zapada.

Novi neprijateljski ispadi gruzijskog predsednika protiv Rusije u kontekstu uvećanja vojne moći gruzijske armije ne isključuju ponavljanje događaja iz avgusta 2008. godine. Tako smatra direktor ruskog Centra za geopolitčke ekspertize Valerij Korovin.

Nama ne ostaje ništa drugo nego da primoramo agresivno gruzijsko rukovodstvo da sluša građansko društvo u samoj Gruziji i da nađe kompromis, da započne normalno razmatranje problema.

Mladi ruski, gruzijski, abhaski i osetinski eksperti i politikolozi stvorili su platformu za dijalog koji je toliko potreban danas: informaciono-analitički portal Novi Kavkaz. Sam njegov naziv odražava novu realnost na Kavkazu, vezanu za formiranje Abhazije i Južne Osetije kao suverenih nezavisnih država.

Jedna od prvih inicijativa autora projekta je da se započne razmatranje učešća Južne Osetije i Abhazije u nadnacionalnim strukturama kao što su EvrAzES i ODKB. Članstvo u ovim organizacijama pomoći će mladim državama da se aktivnije integrišu u evroazijski prostor, zajedno sa partnerima da brane svoje ekonomske interese i teritorijalnu celovitost.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.