Nalog za hapšenje zbog industrijske katastrofe

Izvor: RTS, 31.Jul.2009, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalog za hapšenje zbog industrijske katastrofe

Indijski sud izdao nalog za hapšenje Vorena Andersona, bivšeg direktora američke hemijske kompanije koja je bila odgovorna za curenje gasa od kojeg je u Bopalu, u centralnoj Indiji, pre 25 godina, umrlo najmanje 10.000 ljudi.

Dvadeset i pet godina nakon katastrofe u Bopalu, u centralnoj Indiji, u kojoj je život, zbog curenja gasa iz američke hemijske kompanije, izgubilo najmanje 10.000 ljudi, indijski sud izdao je nalog za hapšenje Vorena Andersona, bivšeg direktora "Junion >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << karbajda".

Anderson je vodio kompaniju iz čijeg je pogona za proizvodnju pesticida u Bopalu, 3. decembra 1984. godine, iscurelo više od 40 tona otrovnog gasa. To je bila najteža industrijska katastrofa u svetu.

Više od 555.000 ljudi koji su preživeli katastrofu kasnije je obolelo, tako da nikada nije utvrđen tačan broj žrtava. Mnogi su kasnije umrli od posledica trovanja gasom, kao što su rak pluća, otkazivanje bubrega i jetre.

Nakon nedavne žalbe grupe koja predstavlja porodice žrtava, indijski sud je naložio hapšenje Andersona. On je bio uhapšen odmah posle nesreće, ali je ubrzo zatim napustio Indiju.

Indijska vlada u međuvremenu nije bila obaveštavana o tome gde se Anderson nalazi, ali je televizija "Si-En-En" nedavno prenela da on živi u Hemptonsu, bogatom predgrađu Njujorka.

Indijski sud zatražio je da se izvrši pritisak na Vašington da Anderson bude izručen.

Nakon objavljivanja vesti o nalogu za hapšenje Andersona, u Bopalu su slavile porodice žrtava i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

"Junion karbajd" je 1989. godine platio odštetu od 470 miliona dolara indijskoj vladi, uz obećanje da će raščistiti teren. Porodice žrtava optužile su vlasti u Nju Delhiju da su odlagale isplatu odštete žrtvama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.