Izvor: B92, 11.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalog za hapšenje bivšeg premijera

Bangkok -- Vrhovni sud Tajlanda izdao je danas nalog za hapšenje bivšeg premijera Taksina Šinavatre i njegove supruge.

Sud je saopštio da su Taksin (59) i njegova supruga prekršili uslove puštanja na slobodu uz kauciju i otišli u London da žive u izbeglištvu, te da izdaje nalog za hapšenje i naredbu da se zapleni "deponovana suma".

Taksin je platio kauciju od 237.000 dolara u februaru, nakon što se vratio u Tajland iz izbeglištva u Londonu, gde je proveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najviše vremena otkako je zbačen sa vlasti u vojnom udaru, 19. septembra 2006.

U saopštenju dostavljenom tajlandskim televizijskim stanicama, Taksin je naveo da će sa porodicom živeti u Engleskoj da bi izbegao progon političkih neprijatelja.

On se izvinio narodu i sledbenicima zbog odluke da se ne vrati u Tajland i suoči sa više sudskih procesa pokrenutih protiv njegove supruge i njega.

Taksin tvrdi da su sudski procesi deo kampanje njegovih političkih neprijatelja pokrenute sa ciljem da napusti politiku.

"Ono što se dogodilo mojoj porodici i meni je plod otrovanog drveta", rekao je Taksin, koji tvrdi da su njegovi neprijatelji montirali optužbe za korupciju.

On je sinoć sa suprugom Podžaman otputovao za London iz Pekinga, gde su u petak prisustvovali otvaranju Olimpijskih igara.

Vrhovni sud im je 29. jula izdao dozvolu za put u Peking, s tim da se danas vrate u Tajland, da bi se pojavili pred sudom kasnije u toku sedmice.

Taksin Šinavatra je bio premijer Tajlanda u dva mandata - od 2001. do septembra 2006. i jedna je od najkontroverznijih političkih ličnosti te zemlje.

Politički posmatrači ocenjuju njegovu odluku da potraži azil u inostranstvu kao kraj političke karijere.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Taksin Šinavat u Britaniji

Izvor: BBC na srpskom, 11.Avg.2008

Vrhovni sud Tajlanda izdao je nalog za hapšenje bivšeg premijera Taksina Šinavata, koji je saopštio da do daljnjeg neće napuštati Veliku Britaniju.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.