Najnapetiji Samit G-20, optimizam u senci konflikata

Izvor: RTS, 30.Nov.2018, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najnapetiji Samit G-20, optimizam u senci konflikata

U prestonici Argentine, Buenos Ajresu, počeo je dvodnevni Samit 20 najrazvijenijih zemalja sveta. Na stolu su brojne teme – od problema svetske trgovine, do klimatskih promena. Na samom početku Samita sklopljeni su prvi ekonomski dogovori. Zbog bezbednosti i očekivanih protesta antiglobalista, argentinske vlasti su pozvale građane prestonice da, ako mogu, napuste grad do nedelje.
Oprezan optimizam na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << početku najnapetijeg Samita 20 zemalja, koje čine 80 odsto svetskog bruto proizvoda. O zapošljavanju u eri digitalizacije, globalnom razvoju, smanjenju siromaštva, klimatskim pitanjima raspravlja se u senci američko-kineskog trgovinskog rata i rusko-ukrajinskog sukoba u Azovskom moru.

"Želim da na Samitu G-20 svetski lideri pokažu spremnost da zajedno rade u korist svih ljudi. Jer u svetu ekonomske nejednakosti, nejednakost i nepravda rastu, umesto da se smanjuju", kaže predsednik Argentine Maurisio Makri. 
Već u prvim satima 10. Samita G-20 – Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko potpisali su novi NAFTA trgovinski sporazum. Svojom politikom po principu "Amerika na prvom mestu", predsednik Donald Tramp razljutio je i saveznike i rivale. 
"Kina želi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama – i otvoren sam za to. Ali sviđa mi se postojeći ugovor, jer u Ameriku iz Kine ulaze milijarde dolara, od carina i taksi", ističe američki predsednik Donald Tramp. 
U Buenos Ajresu ne manjka izneverenih očekivanja zbog najavljenog, pa otkazanog susreta ruskog i američkog predsednika, zbog Ukrajine.
"To je posledica tvitovanja u stilu Donalda Trampa, a to ne pomaže rešavanju svetskih problema. Nema ljubavi na silu! Ako situacija u Americi, pritisci rusofoba, poput Ukrajine i sponzora spreče američkog predsednika da ima normalne odnose sa Rusijom – čekaćemo na novu priliku", napominje ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Skup "velike dvadesetorke" počinje i u nesporazumima u protokolu i prevodima, diplomatskim testom za saudijskog princa Muhameda bin Salmana, kašnjenjem nemačke kancelarke Angele Merkel, pozivima da se okončaju ekonomski ratovi.
"Osim o trgovinskim ratovima, hajde da razgovaramo i o Siriji, Jemenu, agresiji na Ukrajinu. Za neke probleme treba nam samo dobra volja", ističe predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. 
Za sada, volje ne manjka antiglobalistima, kojima ipak neće biti lako da održe najavljene proteste u Buenos Ajresu, jer je na ulicama više od 22.000 policajaca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samit G20: Važne teme u sjenci konflikata

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2018

BUENOS AJRES - Dvodnevni Samit 20 najrazvijenijih zemalja svijeta počeo je u Buenos Ajresu, a na stolu su brojne teme – od problema svjetske trgovine, do klimatskih promjena.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Moćnom princu na Samitu G20 možda neće pružiti ruku, ali će svi gledati NJEGOVE NOGE (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2018

U argentinskoj prestonici Buenos Ajresu danas je počeo dvodnevni Samit G20 koji je okupio brojne svetske lidere...Jedan od lidera koji privlači najviše pažnje svakako je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, koji se nedeljama nalazi pod posebnom lupom javnosti, zbog sumnje da je naredio...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.