Najmanje 36 poginulih u napadima u Bagdadu

Izvor: Blic, 25.Jan.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 36 poginulih u napadima u Bagdadu

U iračkoj prestonici Bagdad danas su se desila tri samoubilačka napada, nekoliko minuta pre nego što je državna televizija objavila da je pogubljen bivši irački zvaničnik Ali Hasan al-Madžid, koji se smatra odgovornim za smrt 5.000 Kurda i velikog broja šiita..

U eksplozijama, jedna za drugom u roku od 15 minuta, u centru Bagdada nedaleko od tri hotela popularna među stranim novinarima i poslovnim ljudima, poginulo je najmanje 36, a povređeno 80 ljudi, naveli su zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << službe bezbednosti.

Za sada još niko nije preuzeo odgovornost za današnje napade, ali je portparol vlade Ali al-Dabagh naveo da oni "predstavljaju nastavak aktivnosti pobunjenika povezanih sa režimom (bivšeg predsednika) Sadama Huseina". On, međutim, nije želeo da komentariše da li su eksplozije moguća osveta za pogubljenje al-Madžida, poznatog pod nadimkom "hemijski Ali", koji je bio i rođak Sadama Huseina.

"Hemijski Ali" je osuđen na smrt zbog ubistava šiitskih muslimana u periodu od 1991. do 1999, kao i zbog napada na kurdski grad Haladžu 1988. u kojem je poginulo više od 5.000 ljudi, uglavnom žena i dece. Al Dabagh je potvrdio pogubljenje "hemijskog Alija", ali nije želeo da iznese druge detalje, kao ni tačno vreme izvršenja smrtne kazne.

Bivši poslanik naredio napad na irački parlament

Bivši irački poslanik Mohamed al Daini osuđen je u Bagdadu u odsustvu zato što je naredio seriju napada u kojima je bilo puno mrtvih, saopštio je danas vladin portparol. Daini, Sunit, optužen je pre godinu dana za davanje naredbi za napade aubomobilima-bombama, minobacačima i za masovna ubistva. Najpoznatiji napad za čije planiranje je optužen Daini je samoubilački napad u iračkom parlamentu 2007. godine, podsetio je Rojters.

Daini je ubrzo posle toga nestao, a oktobra prošle godine uhapšen ja na međunarodnom malezijskom aerodromu u Kuala Lumpuru pri pokušaju da upotrebi lažni pasoš. Zatraženo je njegovo izručenje.

Iračka vlada, u kojoj su većinom šiiti, objavila je na televiziji izjave dvojice Dainijevih telohranitelja koji ga optužuju da je umešan u otmice i druge zločine izvedene u Bagdadu i njegovoj rodnoj provinciji Dijali. Većina žrtava bili su šiiti.

Oni su, između ostalog, naveli da je Daini naredio da se 100 ljudi sahrane živi u znak osvete zbog ubistva njegovih deset saradnika.

Poslanički imunitet Dainiju ukinut je prošle godine. On inače tvrdi da su priznanja njegovih telohranitelja iznuđeni silom.

Britanska agencija podseća takođe da je Daini bio član Fronta narodnog dijaloga, čiji se lider Saleh al Mutlak našao u centru političke "oluje" zbog odluke vlade da oko 500 kandidata isključi iz opštih izbora zakazanih za mart zbog navodnih veza sa ilegalnom Baas partijom nekadašnjeg iračkog diktatora Sadama Huseina. I sam Multak se nalazi među tih 500 kandidata. On je ocenio tu vladinu akciju kao napor nekih šiitskih političara da otkloni konkurenciju na izborima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Eksplozije u Bagdadu u vreme pogubljenja Alija

Izvor: NaDlanu.com, 25.Jan.2010

BAGDAD, 25. januara 2010. (Beta-AP) - U iračkoj prestonici Bagdad danas su se desila tri samoubilačka napada, nekoliko minuta pre vesti da je pogubljen bivši irački zvaničnik Ali Hasan al-Madžid, koji se smatra odgovornim za smrt 5.000 Kurda i velikog broja šiita. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.