Najgora nedelja na američkim berzama od 2011.

Izvor: RTS, 09.Jan.2016, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najgora nedelja na američkim berzama od 2011.

Američke berze imale su najgoru nedelju u poslednje četiri godine, usled velikog pada cena nafte i zabrinutosti zbog usporavanja kineske ekonomije.
Akcije energetskih kompanija su među onima čija je vrednost najviše pala, nakon što se u petak nastavio pad cene nafte. Sirovom naftom se trenutno trguje po ceni od 34 dolara po barelu, najnižoj od početka 2004. godine.

Ključni razlog pada cene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nafte je zabrinutost da se kineska ekonomija nalazi u padu. Ranije tokom nedelje, Kina je dozvolila slabljenje svoje valute u odnosu na dolar, što eksperti tumače kao znak posustajanja ekonomskog rasta te zemlje.
"Dau Džons" industrijski indeks, koji iskazuje kretanje cena deonica 30 najvećih američkih industrijskih korporacija, pao je za 167 poena, odnosno jedan odsto, te sada iznosi 16.346 poena.
Indeks 500 velikih kompanija "Standard i Pursa" pao je za 21 poen, odnosno 1,1 odsto, što je najgori do sada zabeleženi rezultat u prvih pet dana nove godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.