Nagrada za informaciju o moštima Svete Petke

Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za informaciju o moštima Svete Petke

LOZNICA - Valjevsko Udruženje pravoslavnih vernika i čuvara tradicije ponudilo je nagradu od 5.000 evra za sve informacije koje bi dovele do vraćanja ukradenih moštiju Svete Petke u manastir Petkovica, koji se nalazi između Loznice i Šapca.

Lozničani poslednjih dana sa pažnjom čitaju plakate kojima se nudi ova nagrada, a prema informacijama iz ovog udruženja, plakate su istaknute i na ostalim lokacijama od Loznice do Šapca, uključujući i Petkovicu i Zminjak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Milovan Jovanović iz valjevskog Udruženje pravoslavnih vernika i čuvara tradicije podseća da su mošti Svete Petke ukradene iz manastira Petkovica prošle godine.

- Nagrada će biti dodeljena onome koji nas zaista uputi na pravog izvršioca krađe. Po mom ubeđenju, mošti se još uvek nalaze na našoj teritoriji i savetujem izvršiocima da mošti donesu, jer policija će stići do njih. Mi nećemo odustati, mošti moraju biti vraćene - kaže Jovanović, koji se bavi pravljenjem ikona i polijeleja, odnosno lustera za pravoslavne hramove.

Prema njegovim rečima, glavne mošti Svete Petke su u Rumuniji, u mestu Jaši, a u manastiru Petkovica se nalazio zglobni deo mošti Svete Petke. Te mošti predstavljaju svetinju za vernike, jer je Sveta Petka u srpskom narodu, a i na celom Balkanu, jako priznata kao svetica i zaštitnica žena.

Nepoznati pljačkaši su u junu prošle godine provalili u ženski manastir Petkovica i odneli vredne relikvije - mali kovčeg od pozlaćenog srebra sa moštima Svete Petke (zglavak prsta) i srebrni putir za pričešćivanje. Lopovi su za krađu iskoristili prozor crkve, koji je okrenut ka manastirskoj šumi.

Manastir Petkovica potiče iz druge polovine 13. veka i, prema narodnom predanju, podigao ga je kralj Dragutin u doba Svetog Save. Mošti su u manastir donete još u vreme despota Stefana Lazarevića.

Da se crkve zaštite

- Apelujem na ministra vera da se odvoje sredstva za obezbeđenje crkava u kojima postoje vredne relikvije. To je srpska baština, a ako se nastavi ovako da se krade, mi ćemo jednog dana ostati bez te baštine. Vreme je da se crkve zaštite - smatra Jovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.