Naftna nacionalizacija u Venecueli

Izvor: B92, 13.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftna nacionalizacija u Venecueli

Karakas -- Vojska će pratiti državne zvaničnike kada idućeg meseca budu preuzimali naftna postrojenja u Venecueli.

Predsednik Venecuele Ugo Čavez najavio je učešće vojske u preuzimanju postrojenja u oblasti duž reke Orinoko. "Prvog maja preuzimamo kontrolu nad petrolejskim poljima", rekao je Čavez. "Siguran sam da transnacionalne kompanije neće potegnuti dvocevke, ali mi ćemo ići sa oružanim snagama i narodom."

Čavez je objavio da će državna Peroleos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << de Venezuela SA, ili PDVSA, preuzeti najmanje 60 procenata vlasništva nad četiri projekta teške nafte u oblasti Orinoka, a njegova vlada je pozvala šest privatnih kompanija koje tamo rade da ostanu kao manjinski partneri.

Projekti - koje vode Britiš Petrol, američki Ekson Mobil, Ševron, KonokoFilips, francuski Total i norveški Statoil - prerađuju tešku, na smolu nalik naftu, u tržištu prihvatljiv proizvod i smatraju se poslovima koji najviše obećavaju u Venecueli.

Pregovori o preuzimanju još nisu doveli do sporazuma. Očekuje se da će biti teški jer kompanije teže sporazumu koji će uzeti u obzir da je više od 17 milijardi dolara uloga zajmova vezano za te poslove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.