Izvor: B92, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadoknada žrtvama holokausta?

Vašington -- Savezni apelacioni sud SAD obnovio je slučaj koji su pokrenule žrtve holokausta sa prostora SFRJ.

Žrtve holokausta tvrde u tužbi da su im ustaše otele na milione dolara i da je Vatikanska banka primila taj novac. Ta banka, finansijska poluga katoličke crkve, odbacuje tvrdnje da su se tokom Drugog svetskog rata u njenim sefovima nalazili predmeti oteti od hiljada Srba, Roma, Jevreja i drugih žrtava ustaškog režima.

Savezni sud SAD je 1999. odbacio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužbu, ali je Apelacioni sud odlučio da podnosioci tužbe imaju pravo da traže nadoknadu i da saznaju da li je Vatikanska banka dobila novac od ustaškog režima.

Advokat podnosilaca tužbe Džonatan Levi izjavio je da odluka Apelacionog suda, uz očekivanom imenovanje novog poglavara katoličke crkve, može dovesti do vansudskog poravnanja. "Novi papa bi mogao biti energičniji od starog u tim pitanjima. Vatikan je bio veoma neodlučan", rekao je Levi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.