Nađena podvodna grobnica 645 ljudi

Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađena podvodna grobnica 645 ljudi

U vodama kraj zapadne obale Australije pronađeni su ostaci krstarice koja je nestala u godinama Drugog svetskog rata pod nepoznatim okolnostima, saopštio je juče australijski premijer Kevin Rad.

„Sidnej" je potonuo 19. novembra 1941. posle bitke s nemačkim brodom „Komoran" i svih 645 članova posade, koji su se nalazili na brodu, nestali su bez traga.

Bitka je započela nakon što su Nemci, maskirajući se u holandski trgovački brod, otvorili vatru na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krstaricu. Oba broda su zatim teško oštećena i oba su potonula. Sudbina australijske krstarice je dotle ostala nepoznata.

Ostaci broda pronađeni su na dubini od oko 2.500 metara, nakon što su istraživači nekoliko dana ranije pronašli „Kormoran". Premijer Rad je naglasio da će se mesto potonuća broda nalaziti pod stražom kao zajednička grobnica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.