Nacistički Božić: Svastike na ukrasima za jelku

Izvor: Mondo, 01.Dec.2018, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacistički Božić: "Svastike" na ukrasima za jelku

Nemački istorijski muzej otvorio je izložbu u Berlinu koja prikazuje kako su ukrasi na božićnim jelkama od 19. veka odražavali svoje vreme, od tradicionalnih kugli do svastika i drugih nacističkih simbola za vreme Adolfa Hitlera.

Foto: Beta/AP Photo/Michael Sohn

Izložba "Anđeo, svastika, Kupola na steni: Ukrasi na božićnim jelkama od 19. veka do danas" trajaće do 3. marta.

Muzej je naveo da ta skromna izložba u jednoj prostoriji posmatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ukrase kao predmete popularne kulture "i lepe i banalne".

"Svastika" usred Beograda

U Nemačkoj je "nacistički režim prisvajao osvetljenu božićnu jelku" i nastojao da nadomesti hrišćanske simbole svojim, u nastojanju da promoviše ideju nordijskog praznika jule umesto tradicionalnog Božića.

Ovi ukrasi su zgrozili svet!

Izložba se, između ostalog, osvrće i na Prvi svetski rat i na običaje u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.