Na „znak s neba” prestaju da čekaju sudnji dan

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na „znak s neba” prestaju da čekaju sudnji dan

Od petka su 24 osobe napustile zemunicu u centralnoj Rusiji, a unutra je još 11 pripadnika pravoslavne sekte koji više od pet meseci čekaju sudnji dan, verujući da dolazi krajem aprila ili početkom maja

Prema izveštajima agencija

Nikoljsk – Jedna žena sa bebom i malom devojčicom napustila je juče zemunicu kod sela Nikoljska u Penzenskoj oblasti centralne Rusije, dan pošto je iz skrovišta izašlo 14 pripadnika sekte koji su u dobrovoljnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zatočeništvu od kraja oktobra čekali sudnji dan. Unutra je ostalo još 11 sledbenika, među kojima i jedno dete. Oni odbijaju da izađu i ne mogu da se dogovore među sobom šta treba da rade, s obzirom na to da se skrovište i dalje urušava zbog podzemnih voda.

U grupi koja je prekjuče napustila zemunicu bile su i dve devojčice od osam i 14 godina. Na ruskom NTV-u prikazani su snimci na kojima se vidi kako žene sa maramama na glavi i muškarci sa dugim bradama napuštaju pećinu.

Pripadnici sekte sebe nazivaju „pravim pravoslavnim hrišćanima” i smatraju da su komfor, novac, televizija, Internet i bar-kodovi na proizvodima najveći neprijatelji čovečanstva.

Vicegubernator Penzenske oblasti Oleg Meljnjičenko izjavio je za NTV da su pripadnici grupe najnovije urušavanje shvatiti kao „znak odozgo” da treba da izađu.

Na površinu su u utorak izašle pristalice izvesnog Vitalija Nedogona, koji je učestvovao u pregovorima sa vlastima i timom psihologa. Njih 14, devet žena, tri muškarca i dve devojčice, smestili su se u kuću Nedogona, gde nameravaju da nastave sa molitvama u očekivanju kraja sveta, koji, kako smatraju, treba da stigne krajem aprila ili početkom maja.

Pored ličnih stvari u plastičnim kesama, oni su sa sobom izneli tri lovačke puške koje su dobrovoljno predali pripadnicima spasilačkih ekipa.

Posle novog urušavanja u utorak, ćelije koje su pripadnici grupe opremili za spavanje i boravak pod zemljom podelili su na dva dela. Na fotografijama prikazanim na ruskoj televiziji vide se improvizovani kreveti, pa čak i šahovska tabla i figure koje su oni ostavili za sobom.

Spasioci su raščistili prolaz da bi preostalih 11 osoba moglo da izađe, ali to se nije dogodilo.

Prva grupa od sedam žena napustila je skrovište u petak pošto se jedan deo zbog otapanja snega i podzemnih voda urušio. Tada se grupa podelila na one koji nameravaju da ostanu do pravoslavnog Uskrsa, 27. aprila, i one koji su želeli da izađu.

U pregovore je bio uključen i lider sekte Pjotr Kuznjecov, koga su psiholozi i psihijatri ranije proglasili neuračunljivim i koji je bio smešten na psihijatrijsku kliniku.

Ženama koje su u petak napustile zemunicu dozvoljeno je da pređu u Kuznjecovljevu kuću u obližnjem selu, gde će nastaviti izolaciju do maja, kada će se navodno dogoditi propast sveta. „To je bio njihov uslov i mi smo obećali da ćemo ga poštovati”, objasnio je Meljnjičenko.

Kada su krajem oktobra prošle godine rešili da u ovoj zemunici, 750 km jugoistočno od Moskve, čekaju smak sveta, pretili su da će se spaliti ukoliko vlasti budu pokušale da ih nasilno izbace.

Predstavnici pravoslavne crkve nisu uključeni u pregovore, jer su pustinjaci Rusku pravoslavnu crkvu proglasili „bludnicom”, dok sebe ne smatraju sektom, već „pravim pravoslavcima”.

Prošle nedelje su ruski mediji javili da su pripadnici kulta pucali na policiju kako bi je oterali.

J. K.

[objavljeno: 03/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.