Na protestu u Teheranu uhapšen britanski ambasador

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2020, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na protestu u Teheranu uhapšen britanski ambasador

Pomen žrtvama ukrajinskog aviona koji su sinoć u Teheranu organizovali studneti, nakon što su vlasti priznale da je letelica srušena greškom protivvazdušne odbrane, pretvorio se u antivladine demonstracije, a skup ispred univerziteta obeležilo je i privođenje britanskog ambasadora.

Skup na Univerzitetu Amira Kabira u Teheranu, od pomena žrtava pretvorio se u izliv nezadovoljstva. Okupljeni, uglavnom mladi, uz povike ostavke i lažovi, poručili su i da su vlasti skrivale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grešku koja je dovela do smrti 176 putnika.

Policija ih je ubrzo rasterala, a među privedenima bio je i britanski ambasador Rob Maker.

"Mogu da potvrdim da nisam učestvovao u demonstracijma. Otišao sam na skup koji je bio najavljen kao bdenje za žrtve. Otišao sam nakon pet minuta, kada je počelo skandiranje", napisao je ambasador Rob Maker na Tviteru.

Na hapšenje britanskog ambasadora, koje je, kako je i on napisao, nezakonito u svim zemljama, brzo je reagovao  ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab, poručivši da je potez Teherana grubo kršenje međunarodnog prava.

"Kao što je Dominik Rab istakao, izbor kojim će putem nastaviti je pred Iranom. Nadam se da će se povući sa ivice i raditi sa međunarodnom zajednicom na deeskalaciji situacije", napisao je Brendon Luis, ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije.

O diplomatskom incidentu iranske vlasti nisu se oglašavale, ali se u parlamentu raspravljalo o greški koja je dovela do rušenja putničkog aviona. Poslanici su izrazili saučišće porodicama, najavili deteljnu istragu i kazne za odgovorne.

"Mislim da nije bilo namere da se zataška ovaj slučaj. Videli ste da se takve avionske nesreće dešavaju", naveo je Hesain Ali Šarijari, poslanik iranskog parlamenta.

O antivladinom protestu, što je kako kažu neuobičajeno, izveštavala je i iranska državna televizija. Objavljeno je da je policija rasterala studente koji su uzvikivali destruktivne i radikalne parole, ali i da je britanski ambasador držan u pritvoru nekoliko sati, zbog umešanosti u sumnjive radnje na skupu ispred univerziteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.