Na hiljade životinjskih leševa pluta u BiH

Izvor: Press, 23.Maj.2014, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na hiljade životinjskih leševa pluta u BiH

"Može se dogoditi epidemiološka katastrofa ukoliko dođe do raspadanja tela uginulih životinja. To bi moglo izazvati velike probleme i kontaminirati objekte i zemljište", kazao je Budimir lokalnim medijima u BiH istakavši da u zemlji nema dovoljno specijalizovanih timova koji bi sami obavili taj posao.

Budimir je, posle konsultacija s osiječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem, predložio da se angažuju svi raspoloživi motorni čamci i druga plovila da bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << životinjski leševi uklonili iz vode i tako sprečila mogućnost izbijanja zaraza.

Njegov zahtev prosleđen je na razmatranje hrvatskim vlastima, potvrđeno je agenciji Hina u hrvatskoj ambasadi u Sarajevu.

Kako se procenjuje, na hiljade životinjskih leševa pluta poplavljenim područjima bosanske Posavine.

Samo u opštini Domaljevac pluta oko pet hiljada leševa krupne stoke i peradi od kojih je oko dve hiljade uz put između Bosanskog Šamca i Orašja.

Veterinarski stručnjaci u BiH juče su upozorili da je preostalo vrlo malo vremena za uklanjanje leševa životinja uginulih u poplavama.

Prema rečima Jamina Ferizovića, predsednika Veterinarske komore

FBiH, životinjski leševi se moraju zbrinuti najkasnije 72 sata od trenutka uginuća, jer u protivnom preti izbijanje zaraza.

U FBiH imaju samo dve mobilne spalionice manjeg kapaciteta u kojima

je ta trupla moguće uništititi pa veterinarski stručnjaci sugerišu kopanje dubokih jama u kojima bi se leševi spaljivali.

Deo životinjskih leševa trebalo bi da bude neškodljivo spaljen u Hrvatskoj i Srbiji koje su već ponudile takvu vrstu pomoći.

Uz uklanjanje uginulih životinja, u BiH veterinari upozoravaju i na nužno vakcinisanje preživele stoke da bi se sprečila zaraza antraksom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH: Pluta hiljade leševa životinja

Izvor: B92, 23.Maj.2014

Sarajevo -- U poplavljenim područjima BiH na hiljade leševa uginulih životinja pluta, preti opasnost od zaraza ukoliko hitno ne budu uklonjeni, pa je..Predsednik Federacije BiH Živko Budimir zatražio je zbog toga dodatnu pomoć iz Hrvatske..."Može se dogoditi epidemiološka katastrofa ukoliko dodje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.