Na festival Rostropoviča po sopstvenoj želji

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2011, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na festival Rostropoviča po sopstvenoj želji

28.03.2011. -

Mstislav Rostropočiv je šarmirao čitav civilizovani svet, stvorivši neki novi krvotok kulture i vezu među ljudima. Tako su pisali kritičari za života velikog muzičara, ali i posle njegove smrti krvotok kulture koji je on uspostavio nije prekinut. 27. marta, na njegov rođendan, u čast Rostropoviča i u znak sećanja na njega u Msokvi je otvoren Drugi međunarodni festival.

Njegov 60. rođendan obeležavan je u Vindzorskom dvorcu, 70. u Jelisejskom dvorcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 80. u Kremlju. On je razgovarao sa kraljevima i predsednicima, sa studentima i decom na ravnoj nozi, prijateljski... Njegov talenat i izrazitu ljubav prema muzici priznavali su svi, ali su još cenili u njemu Čoveka, njegov šarm, srdačnost, njegovu principijalnost i osećaj pravde. Zato na moskovski festival Rostropoviča spremno dolaze iz čitavog sveta, odazivajući se ne samo na pozive organizatora, već i po sopstvenoj želji, govori starija ćerka maestra Olga Rostropovič.

Na rođendan on je mnogo voleo poklone, seća se Olga oca. To je bila njegova slabost. Takođe je voleo da ih poklanja i vrlo se radovao kada je ljudima donosio zadovoljstvo. Zato osećam da bi on bio srećan što u našu prestonicu dolazi, na primer, Američko pozorište baleta. Ispalo je tako da su oni sami izrazili želju da doputuju u Moskvi. Rostropovič, naravno, nije bio vezan za balet. I nazivati ga ljubiteljom baleta bilo bi preterano. Ali uvek je poštovao kvalitet u svakom žanru, bilo da je to slikarstvo, balet, opera ili bilo koje druge vrste umetnosti. Naravno, Američko pozorište baleta je sasvim izuzetna trupa, a Bendžamin Milpje, vrlo poznat koreograf, čija je supruga Natali Portman nedavno dobila Oskara. On je predložio da se napravi novo delo i da se posveti tati – to je izaista velika čast, to je divno. I on je postavio novi balet – Trojka, čija svetska premijera će se održati u moskovskom Boljšom teatru 29. amrta, posle čega će oni uključiti ovaj balet u svoj repertoar, rekla je Olga Rostropovič.

Festival je otvoren Devetom simfonijom Betovena, jednim od omiljenih dela Rostropoviča. Kako bi se ono izvelo u Moskvi, bukvalno na nekoliko sati napustivši snimanje, u Moskvu je doleteo Kristof Ešengah, može se reći, naslednik Mstislava Rostropoviča, glavni dirigent Vašingtonskog Nacionalnog simfonijskog orkestra. Ovim kolektivom je svojeremeno tokom 17 godina rukovodio maestro Rostropovič. A forum će biti završen 5. aprila nastupom još jednog čuvenog maestra – Zubina Meta, sa njegovim firentinskim orkestrom Mađio Muzikale. Oni će nastupiti u Moskvi i Sankt-Peterburgu. Tako će se festival ove godine prvi put izvesti iz Moskve, primećuje Olga Rostropovič. Ubuduće se nadamo da ćemo još više proširiti svoje geografske granice i izvesti niz koncerata festivala Rostropočiva u raznim regionima Rusije.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.