NSA: Rizik od nasilja na Balkanu na niskom nivou

Izvor: RTS, 31.Jan.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSA: Rizik od nasilja na Balkanu na niskom nivou

U izveštaju američkog direktora Nacionalne obaveštajne službe Danijela Koatsa, koji prikazuje bezbednosne procene pretnji u svetu u 2019. godini, navodi se da će za Balkan postojati nizak nivo rizika od nasilja.
"Na Zapadnom Balkanu gotovo sigurno će i dalje ostati neki rizik niskog nivoa od izbijanja nasilja i mogućnost otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine", navodi se kratko u odeljku "Balkan", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u okviru izveštaja na 42 strane kojim je obuhvaćen ceo svet.

Rusija će, dalje se navodi, nastojati da iskoristi etničke napetosti i visok stepen korupcije kako bi sprečila sposobnost zemalja Zapadnog Balkana "da se kreću napred prema EU i NATO".
Deo koji se odnosi na bezbednosnu situaciju u Evropi izdvaja tri problematična pitanja – region Zapadnog Balkana, Tursku i izlazak Velike Britanije iz EU.
Između ostalog, za Tursku piše da "turske regionalne ambicije, nepoverenje prema SAD i rastući autoritarizam turskih lidera komplikuju bilateralne odnose i čine Ankaru spremnijom da osporava američke regionalne ciljeve".
Izveštaj je najveći deo posvetio svetskim žarištima kao što su Sirija, Irak, Nigerija, Jemen i pretnjama Islamske države, ali i nuklearnom programu Severne Koreje, svemirskom naoružanju, naoružanju za masovno uništenje...
Izveštaj o bezbednosnim pretnjama predstavljen je 29. januara pred Senatskim odborom za obaveštajna pitanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američki obaveštajci o riziku od nasilja na Balkanu

Izvor: Mondo, 31.Jan.2019

U izveštaju američkog direktora Nacionalne obaveštajne službe Danijela Koatsa, koji prikazuje bezbednosne procene pretnji u svetu u 2019. godini, za Balkan se navodi da će postojati nizak nivo rizika od nasilja...Foto: Mondo/Mario Milojević.."Na Zapadnom Balkanu gotovo sigurno će i dalje ostati...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.