NEUNIŠTIV: Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan!

Izvor: Telegraf.rs, 13.Avg.2014, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEUNIŠTIV: Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan!

Bivši kubanski predsednik rođen je 13. avgusta 1926. godine, predvodio je komunističku revoluciju i upravljao je zemljom do 2006. godine, kada je zbog teške bolesti preneo ovlašćenja na mlađeg brata Raula

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro danas slavi 88. rođendan i tim povodom je renovirana kuća u kojoj se rodio u gradiću Biran, na istoku Kube, javila je kubanska državna televizija.

Radovi u muzeju-kući gde su Fidel i njegov mlađi brat >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Raul rođeni traju već nekoliko nedelja i u velikoj meri su premašili početne planove, preneo je sajt “Latin Amerika herald tribjun“, sa sedištem u Karakasu, koji objavljuje vesti iz Latinske Amerike.

Radnici iz Birana, u provinciji Olgin, kao i stručnjaci iz Istorijske kancelarije u Havani renoviraju čitavu zgradu, uključujući plafone, zidove i podove.

Foto: Wikipedia / U.S. News & World Repor

Restauracijom je obuhvaćeno više od 800 muzejskih predmeta, kao i porodični hram koji su smešteni na 28 hektara zemljišta na kome se nalazi ovaj istorijski kompleks koji je 2009. proglašen “narodnim spomenikom“.

Njime su obuhvaćeni i jedan stari hotel i kuća Fidelove starije sestre Anhele Marije i nekoliko stambenih i javnih objekata u Biranu koji se nalazi 800 kilometara istočno od Havane.

Istorijski kompleks obuhvata bivšu kuću Kastrove bake Dominge, porodične sobe, mesaru, bar “La Paloma“, školu, prodavnicu i automobil “ford” iz 1918. koji je pripadao Kastrovoj majci.

Foto: Tanjug/AP

Muzejska kuća je replika porodične kuće sa 10 soba koja je pre više godina srušena.

Kako njegovi biografi tvrde, Fidel Kastro je rođen 13. avgusta 1926. godine kao treće od sedmoro dece španskog imigranta Anhela Marije Kastra i kubanske seljanske Line Rus.

Fidel Kastro je predvodio komunističku revoluciju u kojoj je svrgnut predsednik Kube Fulhensio Batista 1. januara 1959. godine i upravljao je zemljom do 2006. kada je zbog teške bolesti preneo ovlašćenja na mlađeg brata Raula rođenog 1932. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

KASTRO NAPUNIO 88 GODINA: Kuba slavi rođendan svog el komandantea

Izvor: Kurir, 14.Avg.2014, 08:37

Kubanci obeležili dan kada je rođen njihov nekadašnji lider, a tvrde da je i dalje među živima uprkos brojnim glasinama..HAVANA - Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro juče je proslavio 88. rođendan i tim povodom širom zemlje organizovane su proslave. Kubanci su u njegovu čast plesali ulicama...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.