NASA: nismo oborili ruski svemirski brod

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: nismo oborili ruski svemirski brod

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Spoksmen Američke svemirske agencije (NASA) opovrgao je spekulacije da su njeni moćni radari ili neko antisatelitsko oružje izazvali pad ruske kosmičke letelice koja je, ne uspevši da uđe u trajektoriju koja bi je vodila ka Marsu, u nedelju sagorela u atmosferi i pala u vode Pacifika.

Neuspeh jednog od najvećeg poduhvata od sovjetskih vremena – letelica teška 13 tona trebalo je da sleti na Fobos, jedan od satelita >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Marsa, i odande se 2014. vrati s uzorcima tla – pojedini funkcioneri ruskog svemirskog programa nastojali su da objasne dejstvom snažnog radarskog impulsa, koji je onesposobio komande njihove letelice dok je, u drugoj orbiti oko Zemlje, nadletala iznad regiona Maršalskih ostrva, gde su američke osmatračke stanice koje prate sve satelite koji kruže oko naše planete, kao i asteroide koji joj se približavaju.

Bob Džakobs, spoksmen NASA, izjavio je da radari na Maršalskim ostrvima nisu bili uključeni, a i da jesu, ne bi mogli da budu uzročnik pada ruskog broda. „Da je u pitanju radar, sateliti bi padali svakodnevno”, citira „Vašington post” Roberta Zabrina, aeronautičkog inženjera i predsednika „Društva Mars”. Ovaj ekspert ukazuje na probleme u ruskom svemirskom programu kome su sve dosadašnje letelice, koje su poslate ka Marsu, omanule.

Najnovija letelica koštala je 170 miliona dolara. Amerikanci, posle obustave letova svemirskih šatlova, koriste ruske usluge za transport astronauta do i od međunarodne svemirske stanice koja je u orbiti.

M. M.

objavljeno: 19.01.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.