NACISTIČKI ZLOČINAC Računovođa Aušvica nakon 70 godina pred sudom

Izvor: Blic, 20.Apr.2015, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NACISTIČKI ZLOČINAC "Računovođa Aušvica" nakon 70 godina pred sudom

Bivši komadnant zloglasne omladine SS jedinice Oskar Groning (93), koji je 70 godina vodio normalan život u Lueneburger Heideu na severu Nemačke, danas će se naći pred okružnim sudom u tom gradiću pod optužbom da je pomagao u ubistvu 300 hiljada ljudi.

Za vreme Drugog svetskog rata, nakon što se dobrovoljno prijavio u elitni odred Vafen-SS, Groning je poslat u Aušvic - najveći koncentracioni logor u kome je ubijeno više od milion ljudi.

Groening je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << optužen da je pomagao u skrivanju prtljaga zatvorenika.

- Tako su uništavani tragovi masovnih ubistava pre nego što bi došli sledeći zatvorenici - navelo je tužilaštvo iz Hanovera.

Takođe, on je sakupljao i brojao novac koji je pronađen u prtljagu zatvorenika i slao ga u SS centralu u Berlinu, a nemački časopis "Spiegel" je 2005. godine Groninga nazvao "računovođom Aušvica".

- Groning je bio potpuno svestan da su zatvorenici označeni kao "nesposobni za rad" osuđeni na smrt. Na taj način je "doprinosio nacističkom režimu i podupirao sistemski proces ubijanja" - tvrdi tužilaštvo.

Tomas Valter, advokat koji u ovom slučaju zastupa preživele logoraše, ali i oštećene osobe rođene posle rata, kaže da je za preživele ovo "pravda sa zakašnjenje.

- Oni žele pravdu, a Groning u svojim ruka drži veliki deo te pravde, istinu. Užasni događaji iz nacističkih koncentracionih logora traumatično su uticali na decu i unuke stradalih. Nad svim tim životima kruži tamna senka zvana Aušvic - rekao je Valter.

On je objasnio da dokazi o pomaganju u nacističkim zločinima sad lako mogu dovesti do presude, za razliku od ranije, kad je moralo da se dokaže da je optuženi lično učestvovao u ubistvima.

Ovo suđenje je privuklo veliku medijsku pažnju pa je tako za predstavnike medija u sudnici u Lueneburgu rezervisano 60 mesta, od koji su 23 za strane novinare.

Predviđeno je 27 ročišta, a suđenje bi trebalo da se završi 29. jula.

- Stalno mislimo da smo stigli do kraja, a onda se pojave novi slučajevi - rekao je Kurt Šrim iz Kancelarije državnog tužioca, koji istražuje nacističke zločine.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.