Muž Julije Timošenko dobio azil

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jan.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muž Julije Timošenko dobio azil

Češka je odobrila politički azil suprugu bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko koja u domovini izdržava kaznu od sedam godina zatvora, javile su agencije.

"Ministar unutrašnjih poslova potvrdio je da je Aleksandar Timošenko zatražio politički azil", izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Češke Pavel Novak.

Ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg potvrdio je ranije da se Timošenko nalazi u Češkoj. Aleksandar Timošenko u Češkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << već 10 godina ima registrovano trgovinsko preduzeće.

Julija Timošenko osuđena je u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom ugovaranja isporuka i tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, a predstoje joj i suđenja zbog navodne pronevere državnog novca, korupcije i utaje poreza tokom devedesetih godina.

SAD i EU ocenile su da je reč o montiranom procesu i ovo suđenje označile su kao politički obračun sa opozicijom.

Češka je pre godinu dana, kao pomoć ukrajinskoj opoziciji, odobrila azil ministru privrede u bivšoj vladi Julije Timošenko, Bogdanu Danilišinu, na šta je Kijev reagovao proterivanjem dvojice čeških diplomata iz Kijeva, a Češka uzvratila proterivanjem ukrajinskih diplomata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.