Muslimanima dozvoljena molitva u Jerusalimu

Izvor: Studio B, 23.Okt.2015, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muslimanima dozvoljena molitva u Jerusalimu

Izraelska policija je objavila prvi put od početka najnovije eskalacije nasilja da muslimani svih uzrasta mogu da uđu na najosetljivije svetilište u Jerusalimu na tradicionalne molitve petkom u podne.

Od sredine septembra mladim muškarcima muslimanima nije bio dozvoljen ulazak na mesto, koje je sveto i za Jevreje i za muslimane i često je bilo poprište sukoba dva naroda, prenosi Tanjug.

Policija je uvodila takve zabrane kako bi sprečila nerede ispred džamije Al >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Aksa, treće po značaju u islamu. Muslimani ograničenja smatraju pokušajem Izraela da proširi kontrolu nad svetišlitem, što izraelski lideri oštro poriču, podseća Asošijeted pres.

Policijski portparol Miki Rozenfled rekao je da su takva ograničenja danas ukinuta, nakon bezbednosnih procena.

Odluka je pala dan nakon sastanka državnog sekretara SAD Džona Kerija i izraelskog premijera Benjamin Netanijahua u Berlinu, u pokušaju da se napetost smanji.

Keri će se ovog vikenda sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom, koji je zaštitnik muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.