Musavi spreman da umre mučeničkom smrću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2009, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Musavi spreman da umre mučeničkom smrću

TEHERAN - Poraženi iranski predsednički kandidat Mirhosein Musavi poručio je danas svojim pristalicama da je spreman da umre mučeničkom smrću.

"U javnom obraćanju u jugozapadnom delu Teherana, Musavi je rekao da je spreman da umre mučeničkom smrću i da će nastaviti svoj put", izjavio je Rojtersu Musavijev saradnik, koji je želeo da ostane anoniman.

Pozivajući se na izjave svedoka, britanska agencija je prenela da je Musavi pozvao građane na nacionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << štrajk, u slučaju da bude uhapšen.

Musavi je, u pismu upućenom najvišem zakonodavnom telu Irana, ponovo insistirao na tome da se ponište rezultati izbora.

"Ove iritirajuće mere (izborno lažiranje) planirane su mesecima pre izbora. Imajući u vidu sva kršenja, izbori bi trebalo da budu poništeni", naveo je Musavi u pismu.

Prema navodima očevidaca, Musavijeve pristalice zapalile na jugu Teherana zgradu koju koriste sledbenici predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Iranska policija upotrebila je ranije u toku dana vodene topove, pendreke i suzavac da bi rasterala demonstrante koji protestuju na ulicama Teherana zbog rezultata prošlo nedeljnih predsedničkih izbora.

Istovremeno, u blizini mauzoleja vođe islamske revolucije ajatolaha Homeinija, bombaš samoubica je aktivirao eksplozivnu napravu i razneo sebe.

U incidentu, koji se dogodio kod severnog krila mauzoleja, poginuo je napadač, a tri osobe su ranjene.

Na predsedničkim izborima održanim 12. juna u Iranu, dosadašnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad odneo je ubedljivu pobedu.

Njegov protivkandidat, bivši premijer Musavi tvrdi da je bilo neispravnosti na izborima i pozvao je svoje pristalice na proteste.

Od tada je svakodnevno na ulicama Teherana bilo masovnih protesta, tokom kojih je u prva dva dana izbilo nasilje u kome je ubijeno osmoro ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.