Može li Karamarko preživeti ženin honorar?

Izvor: Danas, 21.Maj.2016, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Karamarko preživeti ženin honorar?

Zagreb - Hrvatski sabor u narednih 30 dana mora odlučiti o inicijativi Socijaldemokratske partije Hrvatske da se potpredsedniku Vlade Hrvatske Tomislavu Karamarku izglasa nepoverenje zbog sukoba interesa u koji je došao zbog poslovnih veza svoje supruge Ane Karamarko i lobiste mađarske firme MOL Josipa Petrovića. Inicijativa je u dnevni red uvrštena juče.

Agencija za sprečavanje sukoba interesa, kojoj je zahtev podneo sam Karamarko, reći će poslednju reč, ali ni Karamarko >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ne negira da je firma njegove sadašnje supruge Drimia dve godine primala honorar od Petrovićeve firme "Peritus savetovanje". Nedeljnik Nacional je objavio da je taj honorar iznosio 2.500 evra mesečno i da je isplaćivan od 1. februara 2013. do 31. januara 2015. godine, što je ukupno oko 60.000 evra u "kućni budžet" Karamarkovih. Petrović je lobista MOL-a, mađarske firme sa kojom hrvatska država vodi dva arbitražna spora oko prodaje hrvatske naftne kompanije INA. MOL je već pred sudom optužen da je dao mito bivšem hrvatskom premijeru i bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu.

Karamarko se, da njegova situacija bude još gora, zalagao za prekid arbitraže sa MOL-om i popuštanje, prema navodima hrvatskih medija, s obrazloženjem da će se spor ionako izgubiti.

Uzimajući u obzir i više puta potvrđeni neviđeno blagonaklon odnos birača prema korupcionaškim aferama, postavlja se pitanje može li Tomislav Karamarko politički preživeti ovu aferu i može li je preživeti vlada dosad slabašnog premijera Tihomira Oreškovića, koji je odjednom demonstrirao odlučnost objavom da odnose sa MOL-om preuzima on lično iako ne vidi da je njegov prvi saradnik Karamarko učinio išta neprilično. Iza Karamarka je bar javno stao i njegov stranački konkurent Milijan Brkić, koji je zbog plagirane diplome izgubio mesto ministra branitelja, a koji će uskoro na stranačkom saboru imati prilike da odmeri koliko je Karamarkova afera njega ojačala.

Ali bivši potpredsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bivši funkcioner Mosta nezavisnih lista Drago Prgomet je u emisiji "Otvoreno" HRT-a pitanje prodaje Ine MOL-u predstavio kao pitanje zanemarivanja nacionalne bezbednosti i suvereniteta. Ostali gosti u studiju nisu na to imali mnogo da dodaju. Baš naprotiv.

Zato pitanje kakva je sada pozicija Tomislava Karamarka, šefa najveće stranke vladajuće hrvatske koalicije i potpredsednika Vlade Hrvatske, u stranci i vladi, koje će se dobro čuvati da ih Karamarko ne ponese sa sobom, ustupa pred pitanjem kako na aktuelnu aferu gledaju Katolička crkva i udruženja hrvatskih branitelja, samoproglašeni tumači i zaštitnici autentičnog hrvatskog interesa. A na tom je talasu HDZ šefa Tomislava Karamarka odnela tanku pobedu na parlamentarnim izborima novembra 2015. godine.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.