Mon Blan se smanjio, ali se ne topi

Izvor: Press, 10.Sep.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mon Blan se smanjio, ali se ne topi

Najviši vrh zapadne Evrope Mon Blan (Mont Blanc) visok je 4.808,73 metara što je 1,3 metra manje nego pre dve godine, izjavio je danas član ekspedicije stručnjaka geometara koji su obavili merenje.
 
Tokom prethodnog merenja 2013. godine najviši vrh Alpa dostizao je 4.810,02 metra, pokazala je računica Nacionalnog instituta za informacije o geografiji i šumama (IGN), ali razlog za to nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vrelo leto pošto je na tim visinama temperatura uvek u minusu. 

"Visinu Mon Blana uglavnom određuje nagomilavanje snega, koje je povezano sa padavinama i vetrom", izjavio je glaciolog glaciološke laboratorije iz Grenobla (LGGE) Kristijan Vensan (Christian Vincent). 

Što ima više padavina, a vetar je slabiji, više se snega nagomilava na visinama, usled čega se zadebljava glečer koji prekriva stenoviti vrh na 4.792 metra. 

Mon Blan je tako od 2003. do 2007. "porastao" sa 4.808 na skoro 4.811 metara. 

Ispod 4.810 metara nije pao od 2005. godine, kada je bio visok 4.808,75 metara. 

Od 2001. svake dve godine 23 iskusna alpinista učestvuju u merenjima koje organizuju stručnjaci geometri iz Visoke Savoje na srednjem istoku Francuske. 

Ove godine su prvi put poredili visinu u septembru sa visinom 31. maja. 

"Ove godine je bilo toplo leto, i obični smrtnici bi mogli pomisliti da će se Mon Blan osetno sniziti" između dva merenja, rekao je geonetar i koordinator ekspedicije Vensan Gajar (Vincent Gaillard). 

Međutim, dogodilo se upravo suprotno, jer je Mon Blan koji je u maju bio visok 4.807,88 metara za tri meseca "porastao" za skoro ceo metar. 

Uprkos jako vrelom letu, glečer iznad 4.800 metara se povećao od maja do septembra, pa je u septembru iznosio 18.120 metara kvadratnih, a krajem maja 13.395 metara kvadratnih. 

Vensan je istakao da "na Mon Blanu gotovo da  nema topljenja, ili samo za nekoliko milimetara kada je veoma toplo u dolini" zbog toga što su temperature na tom vrhu uvek u minusu, čak i tokom leta.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mon Blan se smanjio, ali se ne topi

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2015

Najviši vrh zapadne Evrope Mon Blan (Mont Blanc) visok je 4.808,73 metara što je 1,3 metra manje nego pre dve godine, izjavio je danas član ekspedicije stručnjaka geometara koji su obavili merenje...Tokom prethodnog merenja 2013. godine najviši vrh Alpa dostizao je 4.810,02 metra, pokazala je računica...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.