Moja ostavka će prekinuti krizu

Izvor: B92, 30.Nov.2019, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moja ostavka će prekinuti krizu"

Irački premijer Adel Abdel Mahdi, koji je ponudio svoju ostavku parlamentu smatra da je njegov odlazak s te funkcije neophodan za rešavanje krize u zemlji.

On je od poslanika tražio da ne odlažu odobravanje druge kandidature za premijera.

"Ostavka je važna da bi prekinula krizu. Molim parlament da izabere zamenu što je moguće pre, jer zemlja u ovakvom stanju ne može bez uprave u svojoj svakodnevnoj delatnosti", naveo je Mahdi.

On je naglasio da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iračke vlasti komunicirale s demonstrantima tokom protesta kao s mirnim građanima, ali da je bilo onih koji su promenili tu situaciju.

Ranije je televizija "Skaj njuz Arabija" saopštila da je premijer Iraka Adel Abdel Mahdi uputio parlamentu te zemlje zahtev za usvajanje njegove ostavke.

Irački premijer je 29. novembra izjavio da će uputiti zvanično pismo parlamentu sa zahtevom da se usvoji njegova ostavka.

Krajem oktobra predsednik Iraka Barham Saleh je izjavio da je Abdel Mahdi pristao da podnese ostavku.

U Iraku od početka oktobra traju protesti čiji učesnici zahtevaju ostavku članova vlade i borbu protiv korupcije, buneći se zbog visokog stepena nezaposlenosti i tražeći poboljšanje životnog standarda.

Mediji prenose da je u sukobima tokom protesta poginulo više od 300 ljudi, a da je više od 15.000 ranjeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.