Izvor: Blic, 24.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogući novi udari na Avganistan

Mogući novi udari na Avganistan

MOSKVA (Rojters) Ruski portparol za Čečeniju Sergej Jastržembski ponovio je juče da postoji mogućnost za udare ruske avijacije na Avganistan zbog podrške tamošnjih Talibana čečenskim pobunjenicima, stavljajući do znanja da za svoje reči ima podršku Kremlja. Jastržembski je prekjuče rekao da Talibani u svojim kampovima treniraju teroriste i 'izvoze' revolucionarni islam u bivše sovjetske države. Jastržembski je rekao da je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nedelju ranije, na teritoriji koja se nalazi pod kontrolom Talibana održan sastanak Bin Ladena, 'poznatog uzbekistanskog teroriste' Amana Ganija sa predstavnicima čečenskog lidera Aslana Mashadova na kome je potpisan protokol o pružanju pomoći čečenskim gerilcima u ljudstvu, oružju i opremi.

Njegove izjave izazvale su oprečne reakcije javnosti. Predsednik skupštine Genadij Seleznjov rekao je agenciji Interfaks da je Jastržembski 'govorio konfuzno i izrazio lično mišljenje'.

Viktor Kazancev, ruski general, koji je predvodio prvih šest meseci vojne akcije u Čečeniji, rekao je da podržava ideju vazdušnih udara ukoliko čečenske bande imaju bazu u Avganistanu.

'Zašto da ne? O takvim stvarima niko ne daje svoje lično mišljenje', odgovorio je general na pitanje da li je izjava portparola za Čečeniju zvaničan stav vlade.

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je prošle nedelje bezbednosne garancije Uzbekistanu kome preti avganistanski islamski militarizam jer te pretnje smatra pretnjama Rusiji.

Ministarstvo spoljnih poslova u Avganistanu negiralo je da talibanska vlada, jedina koja priznaje nezavisnost Čečenije, obučava gerilce. Ruski mediji zabrinuto su preneli izjavu Jastrežembskog. Televizija ORT nazvala ju je 'senzacionalnom', dok je dnevnik 'Sevodnja' na naslovnoj strani doneo tekst 'Oluja u avganistanskoj pustinji'. List ocenjuje da Moskva pati od 'avganistanskog sindroma' još od rata sa ovom zemljom koji je osamdesetih godina izgubila.

Neki analitičari mogućnost udara na Kabul nazivaju 'probnim balonom', kako bi se videla reakcija sveta i ruske javnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.