Mogerini: Napadi u Damasku usmereni protiv pregovora

Izvor: Studio B, 31.Jan.2016, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Napadi u Damasku usmereni protiv pregovora

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je da su današnji napadi takozvane Islamske države u Damasku, u kojima je ubijeno više od 60 ljudi, "očigledno usmereni protiv pokušaja da se pokrene politički proces" i okonča sukob u

Tri bombe, od kojih jedna auto bomba, i dve koje su aktivirali bombaši samoubice, eksplodirale su danas u blizini šiitskog svetilišta Sajida Zeinab, na jugu Damaska, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prava. Među poginulima je i 25 šiitskih boraca.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura održao je danas odvojene sastanke sa predstavnicima sirijskog predsednika Bašara al Asada i Visokog komiteta za pregovore, najveće opoziione grupe.

On je posle toga izjavio da je optimista i rešen da istraje jer je ovo istorijska prilika koja se ne sme propustiti. Međutim izjave dve strane pokazuju koliko je ozbiljan izazov sa kojim se međunarodni izaslanik suočava.

HNC je tražio da pre nego što počnu pregovori preko posrednika, u kojima Mistura treba da se angažuje u šatl diplomatiji između strana, stigne humanitarna pomoć gradovima, prestane bombardovanje civila i budu puštene stotine zatvorenika.

Šef sirijske delegacije na mirovnim pregovorima u Ženevi Bašar al Džafari nazvao je danas opoziciju teroristima koji imaju podršku stranih sila, ali je rekao da Asadova vlada razmatra humanitarne poteze koje je tražila delegacija opozicije.

I američki državni sekretar Džon Keri apelovao je danas na obe strane da nastave mirovne pregovore o Siriji u Ženevi, uprkos najnovijim napadima Islamske države (IS),

"Na kraju, nema vojnog rešenja za ovaj sukob", rekao je Keri u televizijskom obraćanju.

U sukobu u Siriji do sada je poginulo 260.000 ljudi.

 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.