Mogadiš: Samoubica ubio troje ministara

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogadiš: Samoubica ubio troje ministara

Troje ministara Vlade Somalije poginulo je u samoubilačkom napadu koji se dogodio u četvrtak u hotelu "Šamo" u prestonici Mogadišu. Eksplozija se dogodila u vreme velike gužve tokom svečanog uručivanja diploma studentima medicine, informatike i tehnike. Ubijeno je još najmanje šesnaestoro ljudi, a četvrti ministar je u kritičnom stanju.

Od 19 ubijenih većina su studenti. Poginulo je i dvoje profesora i dva novinara kao i snimatelj televizije "Al Arabija" iz Dubaija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Glavna meta napada najverovatnije su bili zvaničnici krhke prelazne Vlade Somalije prisutni na ceremoniji. Ubijena su dvojica ministara koji su bili su zaduženi za obrazovanje i visoko školstvo, a nastradala je i ministarka zdravlja Kamar Aden Ali. Za život ministra za sport lekari se još uvek bore. Očekuje se da se broj žrtava poveća jer je još 40 osoba u kritičnom stanju.

Bombaš samoubica nosio je veo preko lica i bio potpuno prerušen u studentkinju pa je lako uspeo da sakrije eksploziv. Pretpostavlja se da su za napad odgovorni pripadnici pobunjeničke grupe "Al Šabab" koja se u građanskom ratu u Somaliji bori protiv snaga Vlade u Mogadišu. Pobunjenici trenutno drže pod kontrolom veliki deo zemlje, a veoma ozbiljno ugrožavaju čak i kontrolu vojske nad glavnim gradom.

Vlada Somalije se povodom ove tragedije obratila međunarodnoj zajednici očajnički moleći za pomoć u veoma teškim danima za zemlju koju su korupcija, siromaštvo, rat i pirati doveli u stanje potpunog haosa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.