Modernizacija raketno-nuklearnog štita Rusije

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2012, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Modernizacija raketno-nuklearnog štita Rusije

08.02.2012. - Izgradnja novih pogona

U najvećoj ruskoj fabrici vojno-industrijskog kompleksa, Votkinskoj, koja proizvodi operativno-taktičke i strateške rakete, započela je masovna rekonstrukcija i izgradnja novih pogona. Grade se nove hale i koncern PVO Almaz-Antej.

Termički ceh koji se već gradi dobiće savremenu opremu i vakuumni kompleks za kaljenje produkcije. Uvođenje novih tehnologija omogućiće da se smanje troškovi proizvodnje i očuva stabilnost cena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << raketa. Modernizacija raketno-nuklearnog štita Rusija pretpostavlja da će udeo novih kompleksa u sastavu raketnih trupa strašteke namene do 2016. godine skočiti do 60%. To su kompleksi Topolj-M i Jars. Takođe u fabrici se proizvodi Iskander, čije postavljanje je predviđeno kao moguća uzvratna mera na postavljanje američkog sitema PRO u Evropi.

Votkinska fabrika je jedini proizvođač strateških kompleksa u Rusiji i moraće sama da rešava zadatak uvećanja proizvodnje, a to nije jednostavno. Realno fabrika može da proizvede najviše 8-9 interkontinentalnih balističkih raketa. Kako bi se brže pravile nove rakete koje će zameniti zastarele, i proširila proizvodna baza preduzeća, ističe vojni analitičar Komsomoljske pravde Viktor Baranec.

Ako pođe za rukom da se bar za jedan i po put uveća proizvodnja, bićemo na dobitku po svim tačkama. Kod nas će se pojaviti više novih raketa, kako bi se stavile u borbeni storj, a stare povukle iz stroja. Kao drugo, proširenje proizvodnih kapaciteta otvara nova radna mesta i navodi konstruktore i inženjere da traže nove tehnologije. I to će omogućiti aktivnije reformisanje strateškog nuklearnog štita Rusije.

U okviru modernizacije ruskog vojno-idustrijskog kompleksa vrši se ne samo rekonstrukcija preduzeća, već i izgradnja novih. Koncern PVO Almaz-Antej planira da narednih godina izgradi dva preduzeća u vrednosti od preko milijardu dolara, govori glavni urednik lista Nacionalna odbrana Igor Korotčenko.

Uzimajući sve veću potražnju za kompleksima PVO na međunarodnom tržištu, kao i neophodnost uvećanja planskih isporuka sistema S-400 ruskoj armiji, a od 17. godine i sistema S-500, koncern je pristupio izgradnji dve nove fabrike u Povoložju. Jedna će se specijalizovati na proizvodnji kompleksa PVO, druga na proizvodnji raketa za njih.

Danas holding Almaz-Antej objedinjuje skoro 60 preduzeća, instituta i serijskih fabrika i proizvodi čitavu gamu sredstava protivvazdušne odbrane i PRO.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.