Moćnici siluju nekažnjeno

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 13.Jul.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moćnici siluju nekažnjeno

KABUL - Avganistan je već dugo poprište raznih vrsta nasilja, od otvorenih oružanih sukoba savezničkih i avganistanskih snaga protiv talibana, koji sve češće pribegavaju terorističkim akcijama sa velikim brojem žrtava, do silovanja koje je toliko rašireno da su Ujedinjene nacije u svom najnovijem izveštaju navele da ta vrsta ugrožavanja žena i devojaka, ali i dece i mlađih muškaraca dostiže dramatične razmere.

- Silovanja su u ovoj zemlji postala ogroman problem - izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je izaslanik UN za ljudska prava u Avganistanu Nora Niland, navodeći da su silovanja svakodnevna pojava, posebno u ruralnim sredinama.

U izveštaju je, između ostalog, navedeno da su silovatelji najčešće razni lokalni lideri koji su zaštićeni od hapšenja. Na severu Avganistana, kako je navedeno, takvi su počinioci više od jedne trećine ukupnog broja silovanja.

Silovatelji su članovi porodice, ljudi koji rade u zatvorima ili sirotištima, osobe na važnim pozicijama u državnoj administraciji, pripadnici vojske i raznih kriminalnih grupa. Umesto njih, mnoge zajednice, držeći se tradicionalnih običaja i verskih normi, krivicu za silovanja pripisuju žrtvama, a ne nasilnicima, što samo podstiče spiralu ovog nasilja. U takvim situacijama, silovane se primoravaju da se udaju za silovatelje, a bivaju i kažnjavane na razne načine, jer se to što im se dogodilo smatra njihovim grehom. Udatim ženama se doživljeno silovanje čak uzima kao prevara supružnika, što se smatra neoprostivim grehom, jer je vanbračni seks zabranjen zakonom.

Avganistanski zakon nije precizirao pojam silovanja, zbog čega nema ni adekvatnih sankcija za to u civilizovanom svetu teško krivično delo. Vlada je najavila da će „taj problem uskoro biti rešen“, ali je veliko pitanje da li će se to stvarno dogoditi, s obzirom na tešku bezbednosnu situaciju u zemlji, jer talibani sve više ugrožavaju režim u Kabulu i prete mu rušenjem.

Postojeći zakon silovanje i preljubu tumači kao identična kriminalna dela, što je potpuno neprihvatljivo, ukazuju zvaničnici UN i domaće organizacije za zaštitu prava žena. O slučajevima silovanja presuđuju razni tradicionalni lokalni organi, kao što su džirge (plemenske skupštine), koje, gotovo po pravilu, nemaju mnogo sluha za nevolje silovanih žena. Zbog takve situacije, mnoga silovanja zauvek ostaju tajna, jer silovane žene, u strahu od izlaganja sramoti i kažnjavanju, sakrivaju da su bile žrtve nasilnika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.