Mnogoliki terorizam: Od Minhena do Pešavara

Izvor: Vostok.rs, 02.Jan.2015, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogoliki terorizam: Od Minhena do Pešavara

17.12.2014. -

Likovi terorizma menjali su se vremenom, ciljevi i zadati takođe. Ipak, u sva vremena od terorizma su stradali obični građani, između ostalog i taoci. Novi tragični primer je zauzimanje kafea Lindt u australijskom Sidneju od strane islamista i oružani napad terorista na vojnu školu u pakistanskom gradu Peševar.

1972. godine svet je bio potresen terorističkim aktom na letnjoj Olimpijadi u Minhenu. U toku neuspešne specijalne operacije poginulo je 11 talaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << svi oni su bili iz izraelske reprezentacije. Od 60-ih i 70-ih godina prošlog veka međunarodni terorizam od pojedinačnih, šokantin događaja pretvorio se, ma kako to cinično zvučalo, u pojavu čestu i prisutnu na sve strane. I zato još strašniju i opasniju. Praktično je nemoguće porediti pojave terorizma tada i sada. Ako su to ranije bili makar razmiveni politički ciljevi, sada je sve drugačije, podvlači član Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Aleksandar Mihajlov:

Danas to više nije samo politički, koliko radikalno-religiozni terorizam – besmislen i bespoštedan, zato što ciljevi koje sebi postavljaju teroristi il organizatori terorističkih akata praktično su nedostižni. Ali činjenica ostaje činjenica: dana imamo posla sa vrlo slažnim terorističkim opasnoctima koje je prosto nemoguće bilo zamisliti još pre 20-30 godina. Danas postoje teroristički centri koji pripremaju samoubice za stvaranje pretnji po čitavom svetu. Čak okean nije prepreka za teroriste: oni organizuju terorističke akte između ostalog i u prilično prosperitetnim državama sa tačke gledišta specijalnih službi, na primer u SAD.

Sada se svet suočio sa potpuno novim tipom terorizma – Islamskom državom, koja, po svemu sudeći, vidi kao svoj cilj zauzimanje čitavog Bliskog Istoka. I ne samo. Radikalni islamisti šire područje svoje delatnosti. U polje njihovog dejstva su već dospeli Kanada, a ove nedelje i Australija, gde su se među taocima našli posetioci i saradnici jednog od kafea u Sidneju. Sasvim sveži primer besmislene surovosti nametnute radikalnom ideologijom je oružani napad terorista pokreta Tehrik-i-Taliban Pakistan na vojnu školu u gradu Pešavar na severozapadu Pakistana.

Akcija terorista postaje sve glasnija i masovnija. I ima sve više nevinih žrtava. Detonator aktivizacije delatnosti radikalnih islamsita bila je nepromišljena politika Zapada. Nameanje zapadnih vrednosti na Istoku dovelo je do odbacivanja, između ostalo i u sredini samih evropljana i Amerikanaca koji sve aktivnije podržavaju svoju muslimansku braću. Ovaj problem raste kao snežna grudva, smatra direktor instituta za politiku, pravo i socijalni razvoj Moskovskog državnog humanitarnog univerziteta Šolohov Vladimir Šapovalov.

Danas je situacija takva da će se ispadi terorista dešavati po čitavom svetu. Pre svega, u zapadnim zemljama zbog njihovog stava prema samoproglašenoj Islamskoj državi. To se odnosi u prvom redu na SAD i EU. Radikalizam, ja bih tako rekao, nije dostigao svoju kulminaciju. I stepen ispada islamsita će rasti dok ne bude pronađeno rešenje. Mislim ne vojno i ne političko. Pre ekonomsko. Jer to što oni prodaju naftu za vrlo nisku cenu veoma snažno stimuliše teroriste. To treba da bude rešenje koje može da saseče ekonomske korene. Inače će se to širiti sve dalje i dalje. A popuštanje od strane Zapada i privlači paljbu na sebe.

Čitav svet treba da se bori protiv muslimanskog ekstremizma. Previše visoka ocena svojih snaga i potcenjivanje mogućnosti protivnika već je sa mnogim odigrala zlu šalu. Mada sada više nije do šale.

Marija Merkuolva,

Izvor: Glas Rusije, foto: AP/B.K. Bangash    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.