Mladi hemičar vršnjacima: Pronađite sebe u onome što učite

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2021, 09:09

Mladi hemičar vršnjacima: Pronađite sebe u onome što učite

Odlazak u školu i učenje ne treba posmatrati kao obavezu, već kao spoj rada na sebi i oblasti koju ćeš najviše zavoleti i izučavati sa uživanjem, smatra Mihailo Mirković, student Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, dobitnik prestižne nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

U razgovoru za Tanjug, mladi srpski naučnik, koji je na takmičenju u četiri kategorije predstavio izum iz hemije, kaže da se uvek trudio da mu školovanje bude prioritet, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uz poruku mladima da pronađu sebe u onome o čemu uče.

Povodom obeležavanja 100. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu, početkom godine održan je konkurs za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, a Mihailo je predstavljao Prvu beogradsku gimnaziju, čiji je učenik bio do pre godinu dana.

Njegov pronalazak pripada oblasti zelene hemije, to jest doprinosi znatnom smanjenju zagađenja hemijskim otpadom.

U laboratorijskim ispitivanjima Mihailo je utvrdio da njegov pronalazak u odnosu na standardne rastvarače stvara 3,5 puta manju količinu hemijskog otpada, što je velika razlika imajući u vidu potencijalnu primenu pronalaska u hemijskoj industriji.

Kaže da je hemiju zavoleo još od osnovne škole, a da je kasnije samo nadograđivao znanje u toj oblasti.

"To mi je bio najinteresantniji predmet tada. Učestvovao sam na takmičenjima iz hemije, bio sam osvajač nagrada na republičkim takmičenjima, a u trećem razredu gimnazije predstavljao sam Srbiju na Svetskoj hemijskoj olimpijadi u Parizu i tada sam osvojio bronzanu medalju", kaže Mihailo.

U gimnaziji je uvećao znanje iz hemije, koje mu je, kaže, omogućilo da se dobro spremi za fakultet i posveti dodatnim aktivnostima u koje spada naučni rad koji je predstavio na spomenutom takmičenju.

Mihailo navodi da država za uspešne srednjoškolce i studente izdvaja stipendije i nagrade za učešća i postignuća na takmičenjima, što je, smatra, pozitivno i motivišuće.

"Neophodno je učestvovati na tim takmičenjima kako bi se to znanje iskoristilo i došlo do izražaja. Tada se ističu učenici po interesovanju", kazao je on.

Mihailo smatra da je tokom učenja važno pronaći sebe, što se, napominje, svakome događa u različito vreme.

"Nekima ljubav prema nekoj oblasti dođe kasnije, ali je važno da se izabere nešto što osobu zanima, što ima neku perspektivu za nju i što radi sa uživanjem", smatra ovaj mladi naučnik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.