Mitropolit Simeon bio tajni agent i član KP

Izvor: Politika, 07.Mar.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolit Simeon bio tajni agent i član KP

SOFIJA/BEOGRAD – Iz arhive Državne bezbednosti Bugarske, koja je sada dostupna javnosti, saznaje se da je sadašnji mitropolit zapadnoevropski Simeon decenijama bio ne samo tajni agent već i član Komunističke partije, javlja Verska informativna agencija (VIA).

Iz tajnih arhiva saznaje se da je od 15 sadašnjih mitropolita Bugarske pravoslavne crkve (BPC) bar njih 11 radilo za tajnu službu, ali je član KP bio samo mitropolit Simeon, iako nije sačuvana njegova članska knjižica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navodi VIA.

Mitropolit je koristio dva pseudonima, „Hristov” i „Toris”, i radio je za Prvo (glavno) odeljenje tajne službe, a u izveštajima, koje je često završavao „s drugarskim pozdravom”, u više navrata navodi da je „ponosan” što je član KP.

„Ponosan sam što sam član avangarde i socijalističke nam otadžbine - slavne Komunističke partije, za koju radim i za koju živim”, stoji u njegovom dopisu Državnoj bezbednosti od 8. septembra 1984.

VIA navodi da je mitropolit Simeon u inostranstvu bio i ispovednik bugarske carske porodice Saksenburg u egzilu.

U špijunskom radu mitropolit je bio veoma vredan, o čemu ima „na tone” materijala. Pored ostalog, kako navodi VIA, davao je podatke i o rutama za bežanje iz Bugarske, preko Turske i Grčke, na Zapad, o kojima je saznavao od sagovornika. Bivša Jugoslavija se povremeno pominje u raznim kontekstima.

VIA navodi i da ga se bugarska emigracija u Evropi i Americi veoma bojala, naslućujući da je agent. Neki emigranti su, pretpostavlja se, platili glavom zbog informacija koje je mitropolit poslao Sofiji.

Agwencija dodaje da se iz ovog, ali i drugih slučajeva, u Sofiji zaključuje da nije tačna pretpostavka da su arhijereji bili prisiljeni da rade za tajnu sluzbu, već je najčešće ta delatnost bila dobrovoljna.

Simeon Kostadinov rođen je 1926. u Varni. Studirao je teologiju u Sofiji i Moskvi. Rukopoložen je 1958. a za episkopa je hirotonisan 1973. i delovao u Njujorku. Od 1980. je mitropolit za srednju Evropu, prvo u Budimpesti, potom u Berlinu. Pokušaj da bude penzionisan pre više godina propao je zbog njegovog intenzivnog protivljenja.

Beta

objavljeno: 07/03/2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MITROPOLIT SIMEON BIO TAJNI AGENT I KOMUNISTA!

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012

SOFIJA - Iz arhive Državne bezbednosti Bugarske, koja je sada dostupna javnosti, saznaje se da je sadašnji mitropolit zapadnoevropski Simeon decenijama bio ne samo tajni agent već i član Komunističke partije...SOFIJA - Iz arhive Državne bezbednosti Bugarske, koja je sada dostupna javnosti, saznaje...

Nastavak na Kurir...

Bugarski mitropolit bio špijun?

Izvor: Vesti-online.com, 07.Mar.2012

Iz arhive Državne bezbednosti Bugarske, koja je sada dostupna javnosti, saznaje se da je sadašnji mitropolit zapadnoevropski Simeon decenijama bio ne samo tajni agent već i član Komunističke partije, javlja Verska informativna agencija (VIA)...Iz tajnih arhiva saznaje se da je od 15 sadašnjih mitropolita...

Nastavak na Vesti-online.com...

Mitropolit Simeon bio agent i komunista

Izvor: NaDlanu.com, 07.Mar.2012

SOFIJA/BEOGRAD, 7. marta 2012. (Beta) - Iz arhive Drzavne bezbednosti Bugarske, koja je sada dostupna javnosti, saznaje se da je sadašnji mitropolit zapadnoevropski Simeon decenijama bio ne samo tajni agent već i član Komunističke partije, javlja Verska informativna agencija (VIA)... SOFIJA/BEOGRAD,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.