Ministar spoljnih poslova Jermenije podneo ostavku

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2020, 00:29

Ministar spoljnih poslova Jermenije podneo ostavku

Ministar spoljnih poslova Jermenije Zohrab Mnacakanijan podneo je ostavku danas, u vreme političke krize u zemlji posle sporazuma o obustavi vatre u sukobu oko oblasti Nagorno-Karabah koji predviđa predaju dela teritorije dugogodišnjem neprijatelju Azerbejdžanu.

Sporazumom postignutim uz posredstvo Rusije obustavljen je šestonedeljni sukob u kojem su poginule stotine, a možda i hiljade ljudi, ali se Jermenija obavezala da preda Azerbejdžanu neke oblasti izvan Nagorno-Karabaha >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koje je kontrolisala.

Nagorno-Karabah formalno pripada Azerbejdžanu, ali je od kraja rata 1994. godine pod kontrolom snaga etničkih Jermena, podržanih od Jerevana. Kada je rat okončan 1994. godine, u rukama Jermena nije ostao samo Nagorno-Karabah nego i znatan deo teritorije oko te oblasti.

Prošlonedeljni dogovor je doveo do slavlja u Azerbejdžanu, ali i do masovnih protesta u Jermeniji, gde su hiljade izašle na ulice, tražeći ostavku premijera Nikola Pašinijana i poništavanje sporazuma.

Mnacakanijan je podneo ostavku nedugo pošto je Pašinijan u parlamentu rekao da je odlučio da smeni šefa diplomatije.

Hiljade demonstranata su i danas protestovale u centru Jerevana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.