Medvedev: Likvidirati teroriste bez emocija

Izvor: S media, 19.Avg.2009, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Likvidirati teroriste bez emocija

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev založio se za nemilosrdan obračun sa teroristima, u govoru na zasedanju Saveta za bezbednost Rusije, čije su teme bile terorističke i ekstremističke pretnje u Severnokavkaskom regionu.

"Protiv njih treba nastaviti borbu bez ženiranja, likvidirati ih bez emocija i kolebanja, jer u suprotnom nećemo ostvariti uspeh“, rekao je Medvedev na sednici, na kojoj se raspravljalo o stabilizaciji socijalno-političkog stanja i merama za neutralizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << terorističkih i ekstremističkih pretnji na Severnom Kavkazu.

Ruski predsednik je rekao da za napade na rukovodstvo ruske republike Ingušetije, rukovodilaca policije i pravosudja, civila i aktivista za ljudska prava treba da budu propisno kažnjeni, preneo je Itar-tas s.

Prema rečima Medvedeva, poslednji dogadjaji pokazuju da se nedavni utisak o znatnom poboljšanju stanja na Kavkazu u vezi sa manifestacijama terorizma, na žalost, nije potvrdio.

Sastanak sa članovima Saveta za bezbednosti održan je u gradu Stavropolju, u istoimenoj južnoj ruskoj pokrajini.

Cilj mera koje se preduzimaju treba da bude kardinalno poboljšanje situacije, istakao je ruski predsednik, koji je predložio da se promeni teritorijalna nadležnost za sudjenje u predmetima ekstremističkog i terorističkog karaktera, „kako banditi i korupcionaši ne bi mogli da vrše pritisak na sud“.

„Ako ne možemo kvalitetno da pozovemo na odgovornost bandite ovde, radićemo to na drugom mestu - u Mosvki, u Sankt Peterburgu, na Kamčatki. Oni treba da budu kažnjeni i u zatvoru“, istakao je Medvedev, založivši se istovremeno da teroristima i banditima sude samo profesionalne sudije, a ne i porotnici.

Ruski predsednik je, takodje, rekao da je potrebno razmišljati o poboljšanju saradnje organa bezbednosti na severnom Kavkazu, kao i da je neophodno na kardinalan način restrukturirati rad sa kadrovima u svim pravcima, uz prekomande iz drugih regiona i centralnog aparata.

Medvedev je ocenio da su problemi sa bezbednošću na severnom Kavkazu izazvani ne samo spoljnim, koliko unutrašnjim faktorima - korupcijom i socijalno-ekonomskim teškoćama.

Medju spoljne faktore, predsednik Rusije je naveo pothranjivanje banditskog podzemlja novcem, kao i verski ekstremizam.

„Uslovi za razvoj banditizma i verskog ekstremizma stvoreni su kao rezultat raspada države, koreni su u uredjenju našeg života, nezaposlenosti, siromaštvu, klanovima koje baš briga za narod, koji samo dele novac koji stiže ovamo, bore se za porudžbine, a zatim svode račune, kao i u korupciji, koja je postala veoma raširena u policijskim i pravosudnim organima“, rekao je Medvedev.

„Iskorenjivanje tih pojava je naš zadatak“, naglasio je ruski predsednik, najavljujući da će za odsustvo mera bezbednosti službenici organa koji se bave zaštitom legalnosti i pravnog poretka i borbom protiv kriminala odgovarati rukovodioci na svim nivoima, sve do otpuštanja.

Za eksploziju u glavnom gradu Ingušetije, Nazranju, u kojoj su 17. avgusta, prema poslednjim infomracijama, poginule 24 osobe, a 136 ranjeno, Medvedev je rekao da predstavlja neoprostiv zločin, jer su ljudi poginuli zbog nepostojanja elementarnih sredstava zaštite.

Bivše zasluge se neće uzimati u obzir, upozorio je Medvedev, po čijem je nalogu za privremenog koordinatora MUP-a Ingušetije postavljen zamenik ministra unutrašnjih poslova Rusije i veteran „drugog čečenskog rata“ general-pukovnik Arkadije Jedeljev.

Veći deo karijere Jedeljev je proveo u službama državne bezbednosti, a 2004. godine postavljen je za zamenika ministra i načelnika Regionalnog operativnog štaba za rukovodjenje antiterorističkom operacijom na Kavkazu, preneli su ruski mediji.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.