Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2010, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matematičku „Nobelovu nagradu“ opet dobio Rus

20.08.2010. - Prevazići svoju ljudsku ograničenost i pokoriti Vasionu

Rus Stanislav Smirnov, vaspitanik Sankt-Peterburške matematičke škole, dobio je nagradu Fildsa. Ovu prestižnu nagradu nazivaju matematičkom Nobelovom nagradom. I drugi put zaredom dobijaju je naučnici iz Rusije.

Međunarodni matematički savez na Svetskom kongresu matematičara u indijskom gradu Hajdarabadu objavio je imena četiri dobitnika nagrade. Među njima je Stanislav Smirnov, koji trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << radi na Ženevskom univerzitetu u Švajcarskoj. Nagrada mu je uručena za dokaz pretpostavke, čiju suštinu se čak ne usuđujemo da ponovimo, koliko složeno zvuči. Ovaj rad, kako je rečeno u referatu Kongresa, podveo je jasnu teorijsku bazu pod niz važnih metoda savremene statističke fizike, i njen autor je predstavio dokaz vrlo jasno i obrazloženo jasnim kombinatornim argumentima.

Smirnov je završio istu matematičku školu kao i dobitnik nagrade Fildsa 2006. godine Grigorij Pereljman. Iza njega je takođe mehaničko-matematički fakultet Sank-Peterburškog univerziteta i postdiplomske studije na Kalifornijskom tehnološkom institutu, gde je odbranio disertaciju. Smirnov ne dobija prvi put prestižne nagrade. 1986. i 1987. postao je apsolutni pobednik Međunarodne matematičke olimpijade, a 2001. je dobio nagradu Matematičkog instituta Kleja, 2004. nagradu Evropskog matematičkog društva. Tako da je to poznati matematičar svetskog glasa, koji se pokazao još u studenskim danima, kaže njegov mentor, doktor fizičko-matematičkih nauka Viktor Havin.

Njegov diplomski rad, naravno, pre je ličio na magistarski, ako ne i da doktorski. Drago mi je što mogu da istaknem da se Stasov uspeh delimično objašnjava time što on vrlo vešto i uspešno primenjuje kompleksnu analizu - disciplinu kojoj sam ga nekada učio.

Bez obzira na stalni rad u inostranstvu, Stanislav Smirnov je često kod kuće, u Sankt-Peterburgu. I vrlo ga brine pitanje pripreme naučnih kadrova u Rusiji. Kako bi se vaspitala nova generacija matematičara, ubeđen je naučnik, nisu potrebni veliki troškovi na aparaturu, laboratorije, već je vrlo važna neposredna komunikacija sa kvalifikovanim pedagozima. Dok u Rusiji oni postoje, treba misliti o budućnosti: Meni se čini, podvlači dobitnik, da najkritičniji nije problem kvaliteta naučnih istraživanja i predavanja uopšte, već uža priprema budućih naučnih kadrova. U Rusiji je uvek bio i ostaje visok nivo matematike, i treba ga očuvati, ubeđen je Smirnov. Sam on vrlo je zahvalan svojim učiteljima - Nikolaju Makarovu i Viktoru Havinu iz Sankt-Peterburškog odeljenja matematičkog instituta Steklova.

Medalja Fildsa dodeljuje se jednom u 4 godine već više od 70 godina. Mogu da je dobiju od dva do četiri matematičara mlađa od 40 godina. Osim medalje, oni dobijaju novčanu nagradu od oko 15.000 dolara. 2006. godine ovu nagradu su dobili Rusi Andrej Okunjkov i Grigorij Pereljman. Dobitnici Fildsove nagrade više puta su bili sovjetski i ruski matematičari: Sergej Novikov 1970, Grigorij Margulis 1978., Vladimir Drinfeld 1990., Jefim Zeljmanov 1994., Maksim Koncevič 1998., Vladimir Voevodski 2002. Za sve nagrađene ovom medaljom s punim pravom važe reči urezane na njenoj prednjoj strani: Prevazići svoju ljudsku ograničenost i pokoriti Vasionu. Sada ju je pokorio i Stanislav Smirnov.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/trindade.joao/cc-by

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.