Masovno obeležavanje godišnjice pada Bagdada

Izvor: RTS, 09.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovno obeležavanje godišnjice pada Bagdada

Više desetina hiljada pristalica šiitskog lidera Moktade al Sadra na ulicama Bagdada obeležava šest godina od pada iračke prestonice i režima Sadama Huseina. Okupljeni zahtevaju hitan odlazak američkih snaga iz Iraka.

Više desetina hiljada pristalica šiitskog lidera antiameričke orijentacije Moktade al Sadra okupilo se na ulicama Bagdada da obeleže pad tog grada 9. aprila 2003. godine, što je označilo i pad režima Sadama Huseina.

"Dole SAD", uzvikivala je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << masa tražeći "hitan odlazak američkih okupacionih snaga iz Iraka". Spaljene su i lutke sa likom bivšeg američkog predsednika Džordža Buša i Sadama Huseina, preneo je Rojters.

Na skupu je pročitana poruka Sadra, koji se naverovatnije nalazi u Iranu, gde izučava versko pravo. Sadr u poruci poziva na "ujedinjenje, povratak suvereniteta zemlje i oslobađanje zemlje od okupatora".

"Bože, ujedini nas, vrati nam naša bogatstva, oslobodi zatvorenike, povrati suverenitet našoj zemlji, učini da se naša zemlja oslobodi okupatora i spreči okupatora da krade našu naftu. Bože, učini nas oslobodiocima naše zemlje", naveo je Sadr u poruci koju je okupljenom narodu pročitao njegov pomoćnik Asad al Nasiri.

Potomak dinastije šiitskih verskih vođa, Moktada al Sadr žestoko se suprotstavlja prisustvu stranih trupa u Iraku.

Sadrovi vojnici su vodili žestoke sukobe sa američkim snagama posle pada Iraka, ali su ostavili oružje posle poziva svog vođe da to urade i da se posvete poslovima za izgradnju boljeg društva.

Šiiti su bili proganjani dok je na vlasti bio Sadam Husein.

Američki predsednik Barak Obama naredio je da američke trupe napuste Bagdad do kraja 2010. godine, s tim da ostane oko 35.000 do 50.000 vojnika koji bi služili za obuku, savetovanje i logistiku.

Prema bilateralnom bezbednosnom sporazumu koji su Iračani potpisali sa Džordžom Bušom, sve američke trupe treba da napuste Irak do kraja 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protesti u Bagdadu povodom šest godina od pada tog grada

Izvor: NaDlanu.com, 09.Apr.2009

BAGDAD, 9. aprila 2009. (Beta-Rojters) - Desetine hiljada pristalica antiameričkog šitskog vođe Moktade al Sadra okupilo se danas u Bagdadu da obeleže šestu godišnjicu od kada su taj grad zauzeli američki vojnici i da traže kraj "američke okupacije". Al Sadrov pristalica Ali Al Maravi osudio...

Nastavak na NaDlanu.com...

Šest godina od pada Bagdada

Izvor: Danas, 09.Apr.2009

Desetine hiljada pristalica antiameričkog šiitskog sveštenika Mokatada al Sadra okupilo se juče u Bagdadu povodom šestogodišnjice pada iračke prestonice u ruke američkih vojnika tražeći da se oni što pre povuku iz zemlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.