Marijači obeležili Dan svete Sesilije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2014, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marijači obeležili Dan svete Sesilije

Čuveni meksički marijači uključili su se u proslavu Dana svete Sesilije, zaštitnice svih muzičara u hrišćanskom svetu. Tradicionalni festival održan je Meksiko Sitiju, uz učešće više stotina muzičara poznatih po svatovskim pesmama.

U defile u centru grada uključio se i veliki broj građana, a na čelu kolone je nošena zastava s likom svete mučenice Sesilije, Cecilije ili Kikilije, kako je zovu pravoslavni vernici. Rođena je u Rimu u drugom veku, a rano se zavetovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bogu na večno devičanstvo. Kada su je bogati roditelji prisilili na brak sa neznabošcem ubedila je muža da se prve noći krsti i nastave život u odvojenim posteljama. Zbog širenja hrišćanstva je osuđena na smrt i pogubljena kao mučenica.

"Sveta Sesilija se uvek smatrala zaštitnicom muzičara prosto zato što je bila vrlo lepa, a muzika upravo govori o lepoti", kaže sveštenik Marko Mareli.

Na festivalu je najviše marijača, meksičkih muzičara poznatih po nacionalnom melosu i svečanim pesmama. Ime su, navodno, dobili po francuskoj reči “marriage” (brak), jer je takva muzika svirana na svadbama i proslavama za vreme francuske kolonizacije Meksika. Najpre se pojavila u regiji Halisko u 19. veku, ali se vrlo brzo proširila po celom Meksiku.

"Najpre želim da se zahvalim našoj zaštitnici, koja je stalno uz nas, blagosilja nas i moli se za našu sreću", veli muzičar Migel Angel Kalderon.

Muzičari, solisti ili u ansamblima od po 10 ljudi, u početku su nosili obična, seljačka, a kasnije odela meksičkih kauboja. Sviraju na gitari, violini, flauti, ponekad harfi i drugim instrumentima, a pesme odišu mešavinom meksičkog folklore, bolera, dansona i paso doblea.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.