Margaret Tačer pati od demencije

Izvor: Blic, 24.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Margaret Tačer pati od demencije

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer (82), poznata kao "gvozdena ledi", pati od demencije, otkrila je njena ćerka Kerol u knjizi o svom životu, čije je odlomke danas objavio britanski list "Mejl on sandej".

Kerol je izjavila da je prve znake demencije kod svoje majke primetila 2000. godine na jednom ručku, gde je u razgovoru pomešala rat za Foklande sa ratom u Bosni, preneo je DPA.

"Skoro sam pala sa stolice. Gledajući je kako se bori sa rečima i pamćenjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisam mogla da verujem. Tada je imala 75 godina, ali kada god bih mislila o njoj nikada nisam razmišljala o njenim godinama, i uvek mi je izgledala kao 100 odsto otporna na starenje", rekla je Kerol Tačer, novinar po zanimanju, preneo je britanski list.

Kerol je ispričala da je od 2000. bilo sve više znakova da pamćenje "gvozdene ledi" ozbiljno slabi. Trebalo joj je više meseci da zapamti 2003. godine da joj je suprug preminuo, objašnjava Kerol.

Interesantno je međutim da je ostalo netaknuto njeno sećanje na period koji je Tačerova provela u Dauning stritu broj 10, kada je bila premijerka Velike Britanije od 1979 do 1990, kao i da je njena demencija pooštrila njeno pamćenje događaja iz ranijih perioda.

Kerol Tačer o svojoj majci piše u knjizi "A Swim-On Part in the Goldfish Bowl: A Memoir".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.