Mantega: Ekonomija Brazila do 2015. jača od francuske

Izvor: Blic, 28.Dec.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mantega: Ekonomija Brazila do 2015. jača od francuske

Najveća privredna sila Latinske Amerike - Brazil, prestići će Francusku pre 2015. godine i postaće peta ekonomija sveta, rekao je brazilski ministar finansija Gvido Mantega.

Mantega je naveo da smatra da će Brazil postati peta svetska ekonomije i pre 2015. godine - što predviđa Međunarodni monetarni fond.

Londonska konsultantska grupa "Centar za ekonomska i poslovna istraživanja" objavila je u ponedeljak da je Brazil ove godine potisnuo Britaniju sa šestog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesta najvećih privreda sveta.

Ministar je za list "O Estado de S. Paulo" rekao da bruto-domaći proizvod (BDP) Brazila raste duplo brže nego BDP evropskih zemalja, te je "neumitno da ćemo u budućnosti prestići Francusku i - ko zna - čak i Nemačku, ukoliko njena privreda ne bude dobro funkcionisala".

Centralna banka Brazila očekuje ove godine rast BDP od tri odsto, a 2012. godine 3,5 odsto. Između 2003. i 2010. godine brazilska privreda je prosečno rasla za po četiri odsto godišnje.

Mantega je privredni rast objasnio intenzivnim zapošljavanjem i stabilnom stopom inflacije.

On je, međutim, upozorio da Vlada ne sme da živi na lovorikama jer, iako brazilska ekonomija može postati moćnija od evropskih, "trebaće 20 do 30 godina pre no što Brazilci počnu da uživaju evropski životni standard".

Mantega je ukazao da i dalje glavni cilj vlade treba da bude iskorenjivanje siromaštva, za šta je i dalje potreban brz privredni rast.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.