Manje zagađenje spasava milione

Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Manje zagađenje spasava milione"

Njujork -- Smanjenje zagađenosti vazduha i pijaće vode i drugih rizika mogu spasti 13 miliona života godišnje, navodi SZO.

Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije pokazuje da su Angola, Burkina Faso, Mali i Avganistan među zemljama koje su najviše pogođene zagađenjem okoline i drugim rizicima, poput buke, nesreća na radnom mestu, poljoprivrednih radova i promene klime.

U 23 od 192 zemlje koje su pomenute u izveštaju, uzrok više od 10 odsto smrtnosti jesu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zagađena pijaća voda i zagađenost vazduha zbog sagorevanja takozvanih čvrstih goriva, drveta i uglja, koji se koriste za kuvanje.

U izveštaju se navodi i da ni razvijene zemlje nisu imune na rizike koje nosi zagađenje okoline. U 53 zemlje Evrope, na primer, oko 1,8 miliona smrti moglo bi da bude sprečeno svake godine ako bi više napora bilo uloženo u stvaranje zdravije okoline.

Izveštaj je zasnovan na podacima iz 2002. godine, dobijenim od zdravstvenih radnika, iz stručne literature i istraživanja.

Širom sveta, deca mlađa od pet godina čine 74 odsto smrtnih slučajeva zbog dijareje i respiratornih infekcija, saopštava SZO.

SZO predlaže upotrebu gasa ili struje za kuvanje, poboljšanje ventilacije ili sklanjanje dece od dima kako bi se smanjio broj žrtava i respiratornih infekcija i bolesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.