Izvor: B92, 27.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje štetnih gasova, veći BDP

Njujork -- Prestanak subvencionisanja fosilnih goriva smanjio bi emisiju gasova sa efektom staklene bašte do šest odsto, piše u izveštaju UN.

Subvencije za naftu, gas i ugalj smišljene su da pomognu siromašnima smanjenjem cena energije, ali se u izveštaju, objavljenom na konferenciji o klimatskim promenama koja je u toku u Akri, navodi da od njih često koristi imaju upravo bogati, preneo je Rojters.

Prema studiji, vrednost globalnih subvencija za gorivo dostiže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 300 milijardi dolara godišnje, što je 0,7 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda.

"Ukidanje tih subvencija moglo bi da smanji emisije štetnih gasova za čak šest odsto godišnje, istovremeno doprinoseći vrednosti svetskog BDP za 0,1 odsto", navodi se u izveštaju.

Objašnjenje je da će ljudi, ukoliko su prinuđeni da skuplje plaćaju energiju, smanjiti upotrebu fosilnih goriva, koja su glavni izvor gasova sa efektom staklene bašte.

"Vlade sveta hitno bi trebalo da preipsitaju svoje energetske subvencije i da polako počnu da ukidaju one koje štete okolini", izjavio je šef Ekološkog programa Ujedinjenih nacija (UNEP) Ahim Štajner.

Prema podacima britanske agencije, subvencije su najveće u Rusiji, gde se oko 40 milijardi dolara godišnje potroši na to da prirodni gas bude jevtiniji za potrošace, a potom slede Iran, Kina, Saudijske Arabija, Indija, Indonezija, Ukrajina i Egipat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.