Izvor: Vostok.rs, 02.Nov.2018, 19:12

Mandiću i Kneževiću opet oduzimaju pasoše

Mandiću i Kneževiću opet oduzimaju pasoše

Crnogorsko pravosuđe nastavilo je progon lidera Demokratskog fronta, pa je tako donijeta nova odluka o oduzimanju pasoša Andriji Mandića i Milanu Kneževiću, prenosi IN4S.
Kako je saopšteno iz DF, Vijeće Višeg suda u Podgorici, Specijalno odeljenje za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine, kojim je predsjedavala Suzana Mugoša, donijelo je rješenje da se Mandiću i Kneževiću, privremeno oduzmu putne isprave – pasoši, koji su izdati od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. U rješenju Višeg suda se navodi da su Mandić i Knežević dužni predati pasoše, jer se, u suprotnom, protiv njih može odrediti mjera pritvora. Eventualna žalba Mandića i Kneževića ne odlaže izvršenje ovog rješenja. U obrazloženju rješenja se navodi da je Specijalno državno tužilaštvo 29.10. 2018. godine Višem sudu dostavilo predlog za izricanje mjere nadzora – privremeno oduzimanje putne isprave. Nadalje se navodi da se iz evidencije Uprave policije, Sektor granične policije, utvrđuje da su Mandić i Knežević u periodu od avgusta 2018. godine pa nadalje više puta prelazili državnu granicu, odnosno odlazili u inostranstvo, koristeći označene putne isprave kao i lične karte. U rješenju se navodi i da iz izvoda sa graničnih prelaza, koji su dostavljeni za okrivljene, proizilazi da su u periodu avgusta, septembra i oktobra 2018. godine više puta napuštali teritoriju Crne Gore. Pored toga, iz priloga je utvrđeno da je Mandić 1.03.2018. godine kontrolisan u opštini Priboj kojom prilikom je zatečen u nezakonitom ulasku u Srbiju, te da je tamo prekršajno kažnjen. Iz svega navedenog, proizilazi, kako kažu u obrazloženju rješenja, da je Mandić, od 7.08. 2018. godine 8 puta napuštao granicu teritorije Crne Gorem od čega 3 puta sa ličnom kartom i 5 puta sa pasošem, a da je Knežević od 12.08.2018. godine 9 puta napuštao granicu teritorije Crne Gore, od čega je 3 puta koristio ličnu kartu a 6 puta pasoš, od čega jednom civilni, a preostalih 5 puta diplomatski pasoš. U rješenju se dodaje da su Mandić i Knežević u periodu nakon dobijanja novih pasoša, u nepuna tri mjeseca ( avgust, septembar i oktobar 2018. godine), vrlo često prelazili granice teritorije Crne Gore, odnosno da imaju potrebu da često putuju van granica Crne Gore, što ukazuje da isti imaju razvijene lične i društvene kontakte u inostranstvu, što bi mogli da iskoriste u slučaju bjekstva ili skrivanja, odlaska u nepoznato mjesto ili drugu državu ili na drugi način da ometaju dalje vođenje krivičnog postupka. Df je saopštio da je Viši sud u Podgorici odluku je donio 30.10.2018. godine, a istu je potpisao Predsjednik vijeća sudija, Suzana Mugoša, svojeručno. „Demokratski front, Andrija Mandić i Milan Knežević, obratiće se narednih dana za nas bitnim međunarodnim adresama i upoznati ih sa ovim slučajem . Više je nego očigledno, da je politička aktivnost u inostranstvu, koja je bila javna i neskrivena, bila razlog donošenja ovog rešenja, u kom je kao jedini problem predstavljeno to što dvojica srpskih političara iz Crne Gore koriste svoje pasoše da bi putovali„, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Vostok.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.