Malteški red izabrao novog lidera

Izvor: RTS, 29.Apr.2017, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malteški red izabrao novog lidera

Italijan Đakomo Dela Tore del Tempi di Sanguineto (72) izabran je za novog lidera Malteškog reda dok se donose reforme koje, nakon unutrašnjeg sukoba, podržava i papa Franja.
Reč je o stručnjaku za srednjevekovnu istoriju umetnosti i bivšem profesoru starogrčkog čiji će zadatak biti da pronađe pravi način za jačanje kontrole i ravnoteže uprave, ali i duhovnog života reda i broja njegovih članova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Hina.

U Malteškom redu ima 13.500 članova, a 56 ima pravo glasa.
Ovaj red je privukao pažnju javnosti u decembru, kada je tadašnji lider Metju Festing podneo ostavku posle javnog sukoba sa papom Franjom oko smene visokog zvaničnika tog reda, a posle skandala zbog deljenja kondoma.
Potom je odbio da sarađuje sa papinom komisijom koja istražuje slučaj smene velikog kancelara reda Albrehta fon Beselagera, nakon saznanja da je dobrotvorni ogranak reda podelio hiljade kondoma u Mjanmaru pod njegovim nadzorom.
Malteški red, osnovan u Jerusalimu i priznat od pape 1113. godine, ujedno je neobična država bez teritorije, sa sedištem u Rimu, verski red i moćna dobrotvorna organizacija koja deluje u 120 zemalja.
Papa je u sredu primio petnaestak vitezova reda i predao im pismo u kojem ih podstiče na reforme i kao pastir Crkve potvrđuje svoju vlast nad tim redom koji veoma drži do svoje suverenosti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Malteški red izabrao novog lidera

Izvor: Blic, 29.Apr.2017

Italijan Đakomo Dela Tore del Tempi di Sanguineto (72) izabran je danas za novog lidera Malteškog reda dok se donose reforme koje, nakon unutrašnjeg sukoba, podržava i papa Franja...Reč je o stručnjaku za srednjevekovnu istoriju umetnosti i bivšem profesoru starogrčkog čiji će zadatak biti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.