Malo kućište, veliki zum

Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo kućište, veliki zum

U novom modelu SP-510UZ "Olimpus" je uklonio većinu ograničenja prethodnog modela

Bogato "Olimpusovo" iskustvo s kompaktnim kućištima, koje potiče još iz vremena klasičnih fotoaparata, donelo je ove jeseni novi model SP-510UZ. To je digitalni fotoaparat namenjen naprednim korisnicima, sa zumom 10x, koji nasleđuje model SP-500UZ (opisali smo ga u februaru). Oblik kućišta nije izmenjen, što je dobra odluka – malih je dimenzija i izuzetno ergonomično, ali je druge boje: >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stari model je bio crn, a novi je srebrnast.

Isti je ostao i raspored detalja, što je nešto manje dobro jer se pomoćno svetlo za automatsko izoštravanje lako može pokriti prstom. Na poleđini je ekran savremene dijagonale od 2,5 inča, umesto kojeg se može koristiti za ovu klasu uobičajeno elektronsko tražilo. Nažalost, "Olimpus" je propustio priliku da ga opremi korektorom dioptrije.

Objektiv je ostao isti – može da priđe objektu na tri santimetra i da zumira 10x, a ko se time ne zadovoljava može da dokupi konverzioni. Optika je veoma kvalitetna, ne unosi mnogo hromatskih aberacija i bez teškoća izlazi na kraj sa povećanom rezolucijom – senzor ima sedam megapiksela. Osim povećane rezolucije, novi senzor se odlikuje i visokom osetljivošću koja u normalnim uslovima može da ide do ISO 1600.

Već sa tim SP-510UZ se odlično ponaša u mračnim uslovima, ali ako rezoluciju ograničite na tri megapiksela, postaju dostupne i vrednosti 2500 i 4000. Ponekad ćete, ipak, morati da koristite i blic, makar zbog smanjenja šuma, a njegov domet je vrlo dobrih 4,5 metara. Ukoliko vam to nije dovoljno, pomoći nema jer ne postoji priključak za spoljni.

Novi model je dobio i više osnovne memorije – za smeštaj snimaka raspoloživo je 20 MB, a "Olimpus" tradicionalno podržava sve metode štednje, od širokog izbora rezolucija (kojih na ovom aparatu ima devet) do mogućnosti smanjivanja i opsecanja slika. Dobra vest je da se uz aparat dobija i xD kartica kapaciteta 512 MB, što je bitno i zbog smeštaja slika u sirovom formatu, čak i njihove delimične obrade.

SP-510UZ štedi memoriju i prilikom snimanja videa: iako je podržana VGA rezolucija sa 30 slika u sekundi, video-datoteke nisu duge – za to je zaslužna jaka kompresija, ali se njen učinak može primetiti na snimcima. Tokom snimanja videa možete koristiti digitalni stabilizator i digitalni zum.

Fotoaparat jednako uspešno mogu da upotrebljavaju i početnici i iskusni korisnici – prvi imaju na raspolaganju 21 unapred definisan režim, a drugi mogu da biraju prioritete pri odmeravanju svetla i da ručno izoštravaju, u čemu će im pomoći jaka lupa i ne baš precizna skala. SP-510UZ ima velike mogućnosti obrade slika i još veći broj efekata koji im se mogu dodati.

Uneta poboljšanja učinila su ga vrlo konkurentnim – njegov glavni adut je veličina, ali je još važnije to što nije skuplji od svog prethodnika. Drugim rečima, jeftiniji je od većine digitalnih fotoaparata s kojima se može porediti; uz pomenutu karticu, u cenu su uračunate NiMH baterije i punjač.

Bojan Stanojević

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.