Makron: Pomoć za Amazoniju znak prijateljstava

Izvor: B92, 27.Avg.2019, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Pomoć za Amazoniju znak prijateljstava

Pariz -- Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je odluku Brazila da odbaci međunarodnu pomoć u borbi protiv požara u Amazoniji.

Makron ističe da je novac namenjen za devet zemalja u regionu i da je znak prijateljstva, a ne "agresivnosti".

Makron je amazonske požare stavio visoko na dnevni red Samita G7 u Francuskoj, gde su svetske sile ove nedelje odvojile oko 40 miliona dolara za borbu protiv požara i sadnju novih stabala zbog važnosti Amazonije za globalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okruženje, prenosi AP.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro optužio je Francusku i druge bogate zemlje da takvim postupcima tretiraju region kao "koloniju".

U svom diplomatskom govoru Makron je to tumačenje nazvao "greškom" i rekao: "Mi bismo rado prihvatili međunarodnu solidarnost, to je znak prijateljstva".

Rekao je i da novac nije namenjen samo Brazilu, već je i za devet zemalja regije, uključujući Kolumbiju i Boliviju. I Francuska, dodao je, smatra sebe "amazonskom zemljom" preko prekomorskog regiona Francuske Gvajane.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.