Makron u Bundestagu: Svet je na raskrsnici, okupiti snage za EU

Izvor: RTS, 18.Nov.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron u Bundestagu: Svet je na raskrsnici, okupiti snage za EU

Francuski predsednik Emanuel Makron je apelovao da Nemačka i Francuska ulože veće napore kao saveznici u nastojanju da predvode jedinstveniju Evropu, uključujući prevazilaženje skepticizma o pitanjima kao što su Evrozona i budžet.
U govoru u donjem domu nemačkog parlamenta, povodom Dana sećanja na žrtve rata i tiranije, Makron je rekao da je najveća odgovornost na Francuskoj i Nemačkoj da okupe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snage koje su za Evropsku uniju.

Makron je dodao da ove dve zemlje moraju deliti proces donošenja odluka i vođenja politike o spoljnim pitanjima, migraciji i razvoju, povećanju budžeta i izgradnji zajedničke strategije odbrane, javio je Rojters.
Apelovao je i da se preduzmu konkretni koraci povodom porasta antiimigrantskih, nacionalističkih partija koje jačaju u nekoliko zemalja članica.
Makron, koji se kasnije sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u svom govoru napomenuo je da se svet nalazi na "raskrsnici", pri čemu su nacionalistički pokreti koji "nemaju pamćenje" suprotstavljeni modernim i progresivnim snagama.
"Evropa, i unutar nje savez Francuske i Nemačke, imaju obavezu da ne dozvole da svet sklizne u haos", zaključio je Makron.
Nemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da su ljudi rođeni posle Drugog svetskog rata odgovorni za lekcije koje su iz njega izvukli. "Imamo mnogo novih zadataka koje želimo zajedno da uradimo", rekla je Merkelova.
Jedinstvo uoči izbora za evropski parlament
Mediji pišu da poseta Makrona dolazi u trenutku kada je, zbog pada popularnosti i izazova na unutrašnjem planu, i njemu i nemačkim liderima neophodno ohrabrenje i podrška.
Nekada na suprotnim stranama, sada ključni partneri u EU, Nemačka i Francuska nastoje da u Berlinu pokažu ujedinjenost uoči predstojećih izbora za evropski parlament.
Merkelova podržava Makronov predlog za uspostavljanje evropske vojske, kao znak da nikada više između evropskih nacija neće biti rata.
Makron se suočava sa sve više poteškoća na domaćem terenu, zbog kojih mu je samo u poslednjih mesec dana popularnost opala za četiri procenta.
Prema istraživanjima javnog mnjenja, četvrtina Francuza podržava njegovu politiku.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Makron: Francuska i Njemačka da predvode jedinstveniju Evropu

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Nov.2018

BERLIN - Francuski predsjednik Emanuel Makron danas je pozvao da Njemačka i Francuska ulože veće napore kao saveznici u nastojanju da predvode jedinstveniju Evropu, uključujući prevazilaženje skepticizma o pitanjima kao što su evrozona i budžet.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.