Makedonija briše petokraku

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Sep.2009, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija briše petokraku

Makedonska Vlada odlučila je da sa državnog grba ukloni petokraka. Vladini predlog o promeni državnog simbola će ovih dana biti dostavljen Parlamentu na odlučivanje, koji će ga sigurno prihvatiti.

Kako su objasnili u vladi premijera Nikole Gruevskog namera je da bude poslat signal da Makedonija rasćišćava sa bivšom političkom matricom. Posle proglašenja nezavisnosti Makedonije 1991. godine, bilo je više pokušaja za promenu grba.

Makedonija je među retkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivši socijalističkim zemljama koje još upotrebljavaju stari socijalistički simbol, a na državnom grbu koji je prihvaćen 1946. godine predstavljene su pejzažne karakteristike zemlje.

Heraldičari smatraju da je potrebno promeniti čitav koncept simbola, a ne samo petokraku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.